keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Levon tärkeys

"Jumala oli saanut työnsä päätökseen, ja seitsemäntenä päivänä hän lepäsi kaikesta työstään." - 1 Moos 2:2

Olen kolmen lapsen isä, olen puoliaikatöissä seurakunnassa ja pyöritän omaa yritystä. Yksinkertaisesti sanottuna: Välillä aika ei tunnu riittävän. Oletko sinä koskaan kokenut samaa? Todennäköisesti olet. Viime kuukausi on ollut minulle hyvin vilkasta aikaa. Olen yrityksessä pyörittänyt kahta haastavaa asiakasprojektia, ja samaan aikaan ollut kahdella pitkällä ulkomaanmatkalla seurakuntatyössä. Välillä työpäivät ovat olleet 12-13 tuntisia. Lapset ovat odottaneet isäänsä kotiin, ja vaimo kumppaniaan. Ei tunnu hyvältä.

Ensimmäisiä asioita joihin pitkä työputki yleensä minulla vaikuttaa ovatkin juuri ilo ja rauha. En kuule Herrani ääntä yhtä kirkkaasti. Rukoillessa ajatukset harhailevat. Sisäinen kompassi on hieman eksyksissä, ja Raamatun luku ei oikein luonnu.

Pyrin nykyisin siihen, että työ ja lepo olisivat elämässäni tasapainossa. Välillä se onnistuu, pitkänkin ajan. Ja sitten tulee viime kuukauden kaltaisia intensiivijaksoja. Muutamissa ammatteissa päivä- tai viikkokohtainen ihannetasapaino työn ja levon välillä ei aina onnistu. On vuorotyötä tekeviä, on maanviljelijöitä, on opettajia, yrittäjiä, seurakuntatyöntekijöitä ja vaikka kuinka monta ammattiryhmää joilla on epäsäännölliset työajat. Ja vaikka ihmiselle on luotu lepopäivä, niin Jeesuskin oletti, että eläin nostetaan kaivosta jos sapattina sinne sattuu putoamaan. Ongelma on joillakin meistä se, että eläin putoaa kaivoon joka viikko, tai peräti elää kaivossa. Silloin jokin on pielessä!

Viime aikoina olenkin havahtunut siihen, että tässä ei välttämättä ole kyse elämän tasapainosta vaan elämän rytmistä. Luonnossa päivä ja yö, talvi ja kesä, sade ja aurinko vuorottelevat. Samalla tavalla omassa elämässäni pitäisi olla tarpeeksi työtä ja tarpeeksi lepoa - sekä lyhyemmällä että pidemmällä tähtäimellä.

Lepo on Jumalan asettama luomiskunnan luonnonlaki. Me tarvitsemme lepoa päivittäin, viikoittain ja vuosittain. Levätessä kehomme ja mielemme rakentuu. Kuulemme taas Hänen äänensä selvemmin.

Jeesus kehotti opetuslapsiaan: "Lähtekää mukaani johonkin yksinäiseen paikkaan, niin saatte vähän levähtää." (Mark 6:31)


Seuratkaamme siis tätä Herramme kehotusta tänä kesänä!