maanantai 18. kesäkuuta 2012

Juhlista

Parin viimeisen viikon aikana olen osallistunut kahdeksaan eri juhlaan. Juhliin antoivat aihetta lukuvuoden päättyminen koulussa ja joukko ylioppilaaksi tai ammattiin valmistuneita nuoria. Päättäjäispäivä oli melkoista lentoa, kun koetimme ehtiä viiteen juhlataloon onnittelemaan päivänsankareita ja perheitä. Tuntui tärkeältä nähdä heidät kaikki ja olla juhlissa mukana.

Lakkiaispäivään kuuluva kiertäminen oli aika lystikästäkin. Monen vieraan kanssa kohdattiin uudelleen eri paikoissa, istuttiin useissa sohvissa vierekkäin kakkua mutustellen. Jaettiin siinä rupatellen ja teekuppeja tasapainotellen elämää yllättäen vähän syvemmältäkin.

Tietenkin lasten tai lastenlasten kuulumisia vaihdettiin ja päivänsankareiden suunnitelmia kyseltiin, mutta muutakin. Puhuttiin perheiden muistoja, haaveita, huolia ja asioita, joiden toivoisi omassa elämässä muuttuvan. Puhuttiin myös suruja ja kysymyksiä, onnea ja kiitollisuutta sekä ihailua ja rohkaisua.

Hämmästyin, miten lähelle me juhlavieraat toinen toisemme päästimme. Enkä tarkoita vierekkäin istumista sohvalla vaan sydänten, ajatusten läheisyyttä. Se ilahdutti ja elähdytti todella. Mietin kotimatkalla, että mikä moisen luottamuksen synnytti. Toisten ilon näkeminen ja jakaminenko sydämen pehmitti vai väsymyskö kesäloman kynnyksellä vain pudotti suojauksen?

Parhaimmillaan juhla on kehys kohtaamiselle. Juhlaa valmistelevat rakentavat yhdessäololle tilaa, antavat lahjaksi paikan ja ajan ja tekevät omasta ilostaan yhteistä. Juhlan tekijät lähettävät kutsun ja sillä sanovat, että vierasta odotetaan, että hän kuuluu joukkoon.

Minusta Jumala tekee juuri noin, tuo yhteen ja tekee omastaan yhteistä, laittaa meidät liki toisiamme ja tulee itsekin. Siksi ajattelen, että juhla on Jumalan keksintö.

Raamatussa puhutaan juhlista aika paljon. Jumala oikein neuvoi kansaansa juhlimaan. Juhlavalmistelujen varjolla tehtiin lähtöä Egyptistäkin (2 Moos. 5:1). Siitä pitäen juhlittiin jotakuinkin alvariinsa. Aika paljon ainakin, jos miettii, miten se vaellus sujui tai ei sujunut.

Tavoitan Raamatun lehdiltä jotenkin sellaisen ajatuksen, että jos on aihetta juhlaan, kannattaa juhlia. Ja että Jumala on se, joka antaa juhlimisen aihetta ja siten juhlassa olkoon kiitoksen makua ja tilaa Hänen läsnäololleen.

Jeesus kertoi kuninkaan pojan hääjuhlasta taivasten valtakunnan kuvana (Matt 22) ja Ilmestyskirjassa julistetaan autuaiksi Karitsan hääaterialle kutsutut (Ilm 19:7,9). Jumala on lähettänyt kutsun. Hän myös antoi meille seuraajilleen tehtäväksi huolehtia, että kutsu menee perille ihan kaikille, jotta kaikki voisivat kuulua joukkoon jo nyt.

Reilun kahden viikon päästä alkaa Jämsän Himoksella New Wine -kesätapahtuma (4.-8.7). Sitäkin valmistellaan, jotta mahdollisimman moni pääsisi yhdessä jakamaan Jumalan valtakunnan iloa ja rauhaa, jotta Jumala voisi varustaa ja vahvistaa meitä kaikkia Hänen kutsunsa eteenpäin viemisessä.

Uskon, että koossa on ihan oikean juhlan ainekset.

Ja haluan kutsua sinutkin mukaan!

Kirsi Jämsén,

Jyväskylä