torstai 18. huhtikuuta 2013

Mattopiiskoja ja uskontunnustuksia

Vuonna 1997 eräs pappi julkaisi kirjan ”Kaikki pääsevät taivaaseen”. Kirjan sanoma oli vastoin sitä mitä Uusi testamentti opettaa ja siksi monet kristityt pöyristyivät kirjan väitteestä. Muistan, että pohdin tuohon aikaan sitä mitä kristinuskon Jumalaa inhoavat ihmiset ajattelisivat siitä, että heidät pakotettaisiin olemaan ikuisesti taivaassa inhoamansa Jumalan kanssa. Eikö se olisi helvettiä?

Viisi vuotta tuon kirjan julkaisemisen jälkeen uskovaisia kohtasi toinen shokki: Da Vinci-koodi niminen kirja levisi ympäri maailmaa. No, ehkä liioittelen leimaamalla sen shokiksi, mutta kyllä se yllätti, että hyvin moni tuntemani ei-kristitty uskoi kirjan sanomaan sumeilematta. Kirja väitti, että katolinen kirkko on vääristellyt kuvamme Jeesuksesta. Kirjoittaja väitti, että 200-luvulla syntyneet ns. gnostilaiset evankeliumit kertovat, että Jeesus oli naimisissa ja alkukirkossa oli naisen seksuaalisuutta ylistävä jumalanpalvelusrituaali. Teologian ja kirkon historian tutkijat totesivat, että väitteet eivät pidä paikkaansa, mutta se ei hidastanut kirjan myyntiä. Vuoteen 2009 mennessä sitä oli myyty yli 80 miljoonaa kappaletta yli 40 kielellä!

Voimme kauhistella näitä kirjoja ja niiden väitteitä, mutta esitämmekö me itse kristinuskon sanoman muka todenperäisemmin? Tässä asiassa oman ajatteluni lattiamattoa on tampannut pölyistä anglikaanipiispa N.T. Wright’en mattopiiskat. Wright tuulettaa ulkoilmassa monia kristittyjen totena pitämiä hokemia ja yksinkertaistuksia, joista on tullut totuuksia. Wright on eräs merkittävimmistä akateemisista Jeesus-tutkijoista ja samalla ihan aito uskovainen.

Monet uskovaiset ajattelevat, että apostolinen uskontunnustus tiivistää kristinuskon ytimen. Vaikutelmaa vahvistaa se, että tuo uskontunnustus luetaan jumalanpalveluksen yhteydessä yhteen ääneen aloittamalla sanoilla: tunnustakaamme yhdessä kristillinen uskomme.

Wright toteaa kuitenkin kirjassaan How God Became King (2012), että evankeliumit ja varhaiskirkon uskontunnustukset eivät maalaa samaa kuvaa Jeesuksesta. Apostolinen uskontunnustus ei ole tiivistys kristinuskon ytimestä, koska se muotoiltiin pari sataa vuotta Jeesuksen jälkeen torjumaan harha-oppeja, jotka kielsivät Jumalan ihmiseksi tulemisen, Jeesuksen ruumiillisen ylösnousemuksen ja sen, että Jumala oli luonut maailman alunperin hyväksi.

Mitä apostolisesta tunnustuksesta sitten puuttuu? Se ei kuvaa Jeesuksen toiminnan kolmea vuotta. Se ei myöskään sano sanaakaan Jeesuksen keskeisimmästä sanomasta, jonka mukaan Jumalan valtakunta (alkutekstin mukaan kuningaskunta), on saapunut maan päälle Jeesuksen toiminnan kautta. Evankelista Matteus kuvaa Jeesuksen neitseestä syntymistä, ristiä ja ylösnousemusta vain neljällä luvulla. Tuhlasiko hän siis mustetta kirjoittamalla näiden neljän luvun lisäksi kaksikymmentä neljä lukua? Olivatko ne vain viihdykettä lukijalle? Ei.

Varhaiskirkon uskontunnustukset jättävät pois Vanhan testamentin peruskertomukset ihmisen luomisesta ja hänen lankeamisestaan syntiin, josta aiheutui Jumalasuhteen katkeaminen ja koko maailman vaurioituminen. Ne jättävät pois kertomuksen Aabrahamista, juutalaisista ja Israelin valinnasta, jotka ovat tärkeitä teemoja voidaksemme ymmärtää Jeesuksen sanomaa.

Evankeliumien mukaan Jeesus oli Jumalan lupaama juutalaisten kuningas, joka toi sanoillaan ja teoillaan Jumalan kuningaskunnan taivaasta maan päälle. Syntien anteeksiantaminen, sairaiden parantaminen ja demonien ulosajo olivat signaaleja siitä, että Jesajan kuvaama messiaaninen maailman lopun aikakausi oli murtautunut esiin – Jumala oli palannut viimein Siioniin, jonka kautta pelastus ulottuisi kaikille maailman kansoille! Siksi Jeesus lähetti oppilaansa parantamaan ja ajamaan ulos demoneja. Siksi meidän on tehtävä samoin, jotta ihmiset saavat kokemuksen tulevan maailmanajan voimista ja voivat astua iankaikkiseen elämään jo nyt.

Evankeliumit kertovat miten juutalaisten kuningas Jeesus otti ristinkuolemassa päälleen juutalaisten ja pakanoiden synnit ja avasi sen kautta tien Jumalan yhteyteen. Ylösnousemuksessa Hänet kruunattiin koko maailman kuninkaaksi. Siksi Hän sanoi ennen taivaaseen astumistaan: minulla on kaikki valta taivaassa ja MAAN PÄÄLLÄ. Tältä perustalta Jeesus antoi käskyn valloittaa maailmaa tekemällä uusia opetuslapsia.

Tätä kaikkea uskontunnustukset eivät kerro. Ne hyppäävät neitseestäsyntymisestä suoraan Jeesuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen. N.T. Wright toteaa, että uskontunnukset eivät ole kuitenkaan vääriä, mutta niitä ei pitäisi käyttää uskon ytimen kuvaajana. Evankeliumeja ei kirjoitettu turhaan vaan niiden tarkoitus oli esittää koko kertomus Jeesuksesta, koska siinä on voima.

Ari Puonti


Ari on Helsinki Vineyard -seurakunnan johtaja, joka innostuu uusien seurakuntien synnyttämisestä. Hän uskoo edelleen näkyynsä nuorisoherätyksestä, johon liittyy sairaiden parantuminen. Harrastuksena harrastelijamaisesti trancemusiikki ja punttisali.