torstai 8. helmikuuta 2018

”Minkälaista mahtais olla tätin vapaa elämä?”

Leila Valmari

Lastenlapset ovat siinä iässä, että Risto Räppääjää kuunnellaan ja lauletaan. Erityisen suosittu on laulu Tätivapaa elämä. Lapsilla on nimittäin ihanat tädit; jokaisen seurasta on nautittu vuoron perään. Olin tässä hoitamassa 4,5-vuotiasta. Hauskojen leikkien lomassa kuului taas laulua, mutta nyt isosiskojen ollessa muualla sanoihin tuli pieni muutos: Tätivapaasta elämästä olikin tullut tätin vapaa elämä.

Seurakunnassa oli juuri puhuttu, miten meidän kristittyjen tulisi elää vapaata elämää. Vapauteen Kristus meidät vapautti, opetti Paavalikin. Mutta vapaus näyttää olevan meille kristityille vaikea aihe. Miksi Jeesuksen opetuksen ja kertakaikkisen pelastuksen todeksi eläminen ei oikein onnistu niin, että elämästä näkyisi Jeesuksen ja Paavalin julistama vapaus? Kun itse ei sitä todellista vapautta oikein ymmärretä, aletaan syynätä toisten vapautta. Lieneekö nykyajankin hengellisessä kentässä niitä ongelmia, joista Paavali varoittaa Galatian seurakuntia?

Jeesus toi meille sellaisen isän rakkauden todellisuuden, ettei sitä voida kaataa pienillä eikä suurilla syytöksillä. Olen saanut elää nuoresta asti Jeesuksen sovintotyön vapauttamana. Sain kokea myös Pyhällä Hengellä täyttymisen silloin ensi kertaa. On ollut ilo löytää New Winen yhteydessä samanlainen vapaa ilmapiiri kuin nuoruuden ryhmällä, jonka Pyhä Henki tavallaan kokosi. Himos ei varmasti ole ainoa paikka, jossa Pyhän Hengen läsnäoloa koetaan kodikkaassa ilmapiirissä, mutta itselleni on rohkaisevaa viettää aikaa kesäjuhlilla, missä ilo ja vapaus huokuvat jo sisääntuloportilla. Tämä ilo ja vapaus on mahdollista vain, kun Jeesus on saanut tulla ihmisen elämän sovittajaksi, ja sovitus on saanut koskettaa myös tunne-elämän kipukohtia.

”Minkälaista mahtaa olla tätin vapaa elämä?” – Aivan mahtavaa, ainakin hänellä, jonka Jeesus on todellisesti vapauttanut. Tädin onkin hyvä pysyä lähiyhteydessä Häneen, vapauden lahjoittajaan.

Totuus tekee teistä vapaita, sanoo Kirja. Vapaus, jonka tämä maailman totuudellisin henkilö antaa, pudottaa sisäisiä kahleita. Rakastetuksi tuleminen yllättää, juuri kun luuli tulevansa tuomituksi. Siksi on niin antoisaa viettää aikaa Jeesuksen seurassa. Tädin vapaa elämä on taivaallista – sieltähän se vapauskin on peräisin.

Leila Valmari

valmarit(ät)gmail.com
Leila toimii Rovaniemen vapaaseurakunnan pastorina. Hän ja puolisonsa Pekka ovat viiden aikuisen lapsen vanhempia, ja lastenlapsia heillä on (tätä kirjoitettaessa) viisi. Kristittyjen yhteys ja kasvu ovat lähellä Leilan sydäntä. Niistä on saatu iloita mm. kotikaupungin seurakuntien yhteisissä New Wine -tapahtumissa ja -hankkeissa