torstai 15. helmikuuta 2018

Ilon lähteillä

Riina Matikainen

Monet sanovat: ”Kunpa saisimme osaksemme menestystä! Herra käännä meihin kasvojesi valo!”, mutta Sinä annat sydämeeni suuremman ilon kuin kukaan saa viinin ja viljan runsaudesta. (Ps.4:7-8)

Viime aikoina olen kokenut monen elämän taakan painavan raskaasti. Olen ollut hyvin pieni ja neuvoton. Miten luovia elämän eteen tuomien vaikeuksien kanssa niin, että siitä koituisi mahdollisimman paljon hyvää? Työssä, mediassa ja ihmisten välisissä suhteissa eivät enää pädekään kristilliseen etiikkaan pohjautuvat säännöt, vaan itsekkyys, kovuus ja suoranainen pahuus saavat valtaa. Huomaan näiden vaikuttavan mielialaani ja yrittävän tarttua asenteiksi itseenikin. Erityisen pahalta tämä tuntuu, kun se koskee lapsia. Hyvään vastataan pahalla, yhteyden hakemiseen hylkäämisellä.

Millainen on sinun ympäristösi ja elämäntilanteesi tänään? Tämän ajan taistot laittavat meidät vääjäämättä lujille. Aina on kuitenkin mahdollisuus pysähtyä hetkeksi ja nostaa katse Herraan, muistutella mieleen vaikka tätä Psalmin 4 kohtaa ja saada voimia jatkaa eteenpäin. Silloin asiat asettuvat jälleen perspektiiviin joko heti tai myöhemmin. Myös yhteys muiden Jeesus-tien kulkijoiden kanssa on tärkeää. Kuulutko rukouspiiriin, soluun tai tiimiin, jossa voitte yhdessä rohkaista toisianne ja palvelemisen lisäksi levätä esimerkiksi ylistyksessä? Ylistys avaa silmämme yhä uudestaan katselemaan Jumalaa ja hänen kirkkauttaan, rakkauttaan ja voimaansa. Jumalaa ”katsellessamme”, hänen läsnäolossaan, saamme levätä kaikista elämän taakoista ja saamme rohkeutta ja rauhaa matkallemme. ”Herra itse kulkee sinun edelläsi. Hän on sinun kanssasi, hän ei jätä sinua yksin eikä hylkää sinua. Älä lannistu, älä pelkää.” (5 Moos. 31:8)

Vilpittömimmän ja rakkaudellisimman vastaanoton olen saanut vieraillessani kerran kehitysvammaisten leirillä. He olivat saaneet opetusta Jumalan rakkaudesta ja myös askarrelleet pahviset kruunut päähänsä. Iloisesti he kirmasivat vihreällä nurmella kruunut päässä eläytyen siihen tosiasiaan, että he ovat Kuninkaan tyttäriä ja poikia: rakastettuja Valtakunnan kansalaisia ja valtuutettuja toimimaan tämän Valtakunnan hyväksi. Sain onnellisia halauksia ja tervetulotoivotuksia kirmailun lomassa. Oli vaikeaa pidätellä kyyneliä tätä näkymää katsellessa ja kokiessa. Vaikka elämässä oli vaikeuksia, vammoja ja muuta hankalaa, ei se estänyt iloa purkautumasta, kun Jumalan rakkaus Jeesuksessa tuli kohti.

Vaikka elämän kajakki kiepsahtaisi ympäri koskien kuohuissa moneen kertaankin, jatketaan silti matkaa loppuun asti. Annetaan ilon läikähdellä maistiaisina tulevasta. Taivaassa on sitten täydet juhlat ja loputon ilo.  Mutta juuri nytkin Hän on kanssani, lohduttaa ja rohkaisee, antaa ymmärrystä mennä eteenpäin. ”Sinä annat sydämeeni suuremman ilon kuin kukaan saa viinin ja viljan runsaudesta!”Riina Matikainen

riinamat(ät)live.com
Riina on naimisissa Mikon kanssa ja toimii pääkaupunkiseudun Alfa-koordinaattorina.