torstai 22. helmikuuta 2018

Hitaammin, syvemmälle ja vaikuttavammin?

Mikko Matikainen

Olen katsonut jonkun verran Olympiakisoja Etelä-Korean Pyeongchangista. Kisat ovat jälleen tarjonneet draamaa, valtavan taitavia suorituksia, onnistumisen iloa ja pettymyksen karvasta kalkkia. Olympialiikkeen motto nopeammin, korkeammalle ja voimakkaammin on sekä toteutunut että jäänyt toteutumatta silmiemme edessä. Voittajat ja kolme parasta ovat saaneet mitaleita ja seistä hetken ylväinä palkintopallilla ihailun kohteina. 

Tuon ylevän hetken eteen mitalistit ovat tehneet valtavan määrän työtä ja toistoja, jotta tosi paikan tullen kaikki on osunut kohdalleen. Kaikki kisoihin osallistujat eivät ole saaneet tuota kaipaamaansa hetkeä kokea, sillä kaikki eivät voi kisoissa voittaa. Silti hekin ovat tehneet työtä ja unelmoineet. Aina unelmat eivät vaan toteudu kovastakaan työstä huolimatta. Elämä ja urheilu pitävät sisällään sekä onnistumisia että pettymyksiä.

Ajattelin olympialiikkeen mottoa ja aloin syystä tai toisesta pohtia että mikä voisi olla meidän Jeesuksen seuraajien mukaelma tuosta motosta. Päädyin pikapohdinnan jälkeen seuraavaan: hitaammin, syvemmälle ja vaikuttavammin. Tiedostan hyviä vaihtoehtoja motoksi olevan monia muitakin, mutta näihin sanoihin päädyin seuraavista syistä.

Liiallinen sisäinen ja ulkoinen kiire sekä jatkuva kiirehtiminen estävät meitä näkemästä ja tiedostamasta asioita. Kiirehtiessä läsnäolo ja kohtaaminen jäävät jotenkin tyhjäksi. Tämä aika tuputtaa meille ajatusta, että meidän pitäisi kokea kaikkea mahdollista ja mahdollisimman nopeasti, jotta voisimme sanoa eläneemme ”täyden elämän.” Tällainen täysi elämä voi kuitenkin jäädä merkitykseltään ohueksi. Liiallinen kiirehtiminen estää kypsymisen, kypsymistä ei voida kiirehtiä. Tämä pätee ihmisiin, hedelmiin ja pitkää kypsyttämistä vaativiin elintarvikkeisiin. Tämän vuoksi ajattelen, että hitaammin voi tuoda elämäämme enemmän merkityksellisyyttä. Tällä en tarkoita hidastelua tai laiskuutta, vaan enemmän läsnäoloa Jumalalle, lähimmäisillemme sekä itsellemme.

Jumalan kutsuu meitä syvemmälle Kristuksen tuntemiseen ja tiedostamaan sen mitä varten hän on meidät luonut. Elämä ja sen merkitys jäävät ohuiksi tai pinnallisiksi, jos siitä puuttuu syvyyttä. Purjeveneen kölissä on painoa ja syvyyttä, jotta vene sen avulla kestää kovan tuulen tuomat haasteet. Kristus meissä voi antaa vakautta elämäämme silloinkin, kun elämässä asiat ovat hankalia, tavoitteet eivät toteudu, mitalit karkaavat tai sairaus vaivaa. Jeesus on lupauksensa mukaan kanssamme kaikki päivät maailman loppuun asti ja sen jälkeenkin. Taju Jumalan rakkaudesta ja ikuisuudesta tuovat elämäämme syvyyden.

Emme voi elää vaikuttavammin ellemme toimi yhdessä. Vaikuttavuus tulee yhdessä tekemisestä, toisen kunnioittamisesta ja rohkaisemisesta. Emme elä pelkästään itseämme varten, vaan samalla Jumalaa ja lähimmäisiämme varten. Koska Pyhä Henki on synnyttänyt meissä uskon Jeesukseen ja elää meissä, niin Hän tuo elämäämme vaikuttavuuden. Hän auttaa meitä näkemään myös toisten merkityksen. Emme kilpailekaan toisten kanssa, vaan toimimme mahdollisimman hyvin yhdessä, jotta maailma voisi saada kosketuksen ja kokemuksen Kristuksen rakkaudesta. Tämä on iankaikkisesti merkittävää ja vaikuttavaa.


Olen iloinen siitä, että olympiaurheilijoiden joukossa on tunnustavia kristittyjä, jotka ovat suolana ja valona toisten urheilijoiden keskellä. Näin he elävät monessakin mielessä intohimoista elämää ja mahdollistavat toisille urheilijoille kokemuksen uskovasta ihmisestä ja ehkä myös Jumalasta. Olen myös iloinen siitä, että saan elää omalla tavallani intohimoista elämää, jossa hitaammin, syvemmin ja vaikuttavammin voivat olla totta. 


Mikko Matikainen

mikko.matikainen(ät)sana.fi
Mikko on Kansan Raamattuseuran koulutuspalvelujen johtaja ja pappi, jolla on 13 vuoden kokemus kirkkoherran työstä ja yli 20 vuoden kokemus seurakuntatyöstä. Hän asuu Vantaalla, on yksinkertainen isä ja Riinan aviomies. Mikko elää valmentaakseen ja rohkaistakseen ihmisiä, seurakuntia ja yhteisöjä elämään Jeesuksen opettamalla tavalla - luonnollisen yliluonnollisesti ja arkisen rehellisesti. Hän toimittaa myös elämäntapaa tukevia ohjelmia Radio Deissä.