maanantai 31. maaliskuuta 2014

Kuinka päästä eroon asenneongelmasta?


Minulla on asenneongelma: negatiivisuus suhteessa itseeni. Varsinkin väsyneenä olen taipuvainen alistumaan kielteisten ajatusten valtaan suhteessa omaan suoriutumiseeni, kykyihini ja ongelmatilanteiden kehittymiseen tulevaisuudessa. Kuten asenneongelmat useimmiten, se ei näy minusta heti päälle päin. Juuri siksi se onkin päässyt kehittymään: me ihmiset nimittäin kuvittelemme, että ei esimerkiksi kielteisillä asenteillamme ole väliä niin kauan kuin ne koskevat vain meitä itseämme. Piilottelemme todellisia tunteitamme ja ajatuksiamme ja puhumme ”haasteistamme” hymyillen, vaikka sisäisesti näkisimme pelkkää alamäkeä edessämme.

Asenteet kuitenkin tarttuvat. Ja mitä enemmän ihmisiä ympärilläni on ja mitä enemmän vaikutan, sitä enemmän ne tarttuvat. En voi pitkäjänteisesti levittää ympärilleni jotain muuta kuin mitä sisälläni on.

Siksi olen tarttunut haasteeseen muuttaa asennettani. Tiedostan, että hyvä asenne ei tule ilmaiseksi, lahjana. Se vaatii minulta aktiivista poisoppimista vanhasta ja mieleni harjoittamista uuteen ajattelutapaan. Paavali kehottaakin: ”Älkää mukautuko tämän maailman menoon” – eli älkää antako itsenne luisua synnin vääristämiin ajattelu- ja reagointimalleihin – ”vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä.” (Room. 12:2)

Niinpä olen alkanut tehdä itselleni joka päivä kaksi kysymystä:
1)    Mistä asioista olen kiitollinen tänään?
2)    Olenko tyytyväinen itseeni?

Nämä ovat minun asenteentarkistuskysymyksiäni, joiden avulla diagnosoin, olenko menossa oikeaan suuntaan tänään. Niillä varmistan, että päivän päätteeksi en ainakaan jää hautomaan negatiivisia ajatuksia ja tyytymättömyyttä, jotka raahautuvat mukanani seuraavaan päivään ja sitä seuraavaan, niin että taakka lopulta kasvaa suuremmaksi kuin jaksan kantaa.

Jos siis haluat muuttaa asenteesi jossain asiassa, tee vaikkapa näin:
Kirjoita ylös, millaista asennetta tavoittelet. Miten ajattelet ja miten käyttäydyt ilmentäessäsi uutta asennetta?

Tarkista päivittäin, miten edistyt tässä uudessa asenteessa.

Älä odota, että tunteesi muuttuvat heti. Muuta ensin ajatteluasi ja käyttäytymistäsi. Ala elää niin kuin ihminen, joka on positiivinen/luottavainen/antelias/kannustava/kärsivällinen, tai mitä sitten tavoitteletkin.

Tunnusta ongelmasi ja pyydä tukea Jumalalta ja muilta ihmisiltä. Jumalalla ei ole asenneongelmaa: hän on kannustava, armollinen ja voimallinen sinulle joka päivä, vaikka sinä et olisikaan. Etsi ympärillesi myös ihmisiä, jotka ilmentävät oikeanlaista asennetta; heidän seuransa vahvistaa sinua uudessa suhtautumistavassasi.

Suvi Kankkunen