maanantai 17. maaliskuuta 2014

Armo on hurja voima


Mitä enemmän puhun armosta, sitä enemmän koen, että voimaa virtaa sisään ja ulos. Onko tämä jotain mystiikkaa, sillä armohan on hyvin abstraktinen, tunnemaailmaan kuuluva käsite. Mutta entäs, jos se ei olekaan pelkkää tunnetta!

Kirjoitan fb:ssa ajatuksia armosta hyvin paljon ja mielelläni siitä puhunkin. Mutta sitten ajan karille: missä synnintunto, laki, parannuksenteko? Ja käräjöinti onkin jo valmis.

Armo ja totuus ovat usein aisaparina. Esim. Psalmi 85:11"Armo ja totuus tapaavat toisensa täällä, vanhurskaus ja rauha antavat suuta toisillensa." (1938 käännös) Tämä on kaunis kuvaus armon, totuuden, vanhurskauden ja rauhan intiimistä rinnakkaiselosta Jumalan kansan keskellä.

Armo ja Jeesus kuuluvat erottamattomasti yhteen, jopa niin että armo= Jeesus. Jeesus on myös totuus.  Kristus on meidän vanhurskautemme. Hän jättää meille rauhansa, tuon shalomin, joka sisältää elämän sen kaikessa täyteydessään. Tästä oikaisen johtopäätöksen: totuus ei olekaan lakia, vaan armoa täynnä oleva henkilö, nimeltä Jeesus. Ja minulla on suhde tuohon henkilöön, alati syvenevä ja lämpenevä suhde, joka rakentuu armon ja rakkauden varaan. Minulla ei ole intiimiä suhdetta lakiin tai lakikirjaan.

Toki totuus minusta on vähemmän mairitteleva, olenhan syntinen ihminen. Mutta totuus armosta on vielä väkevämpi: olen Kristuksessa armahdettu, vapaa syyllisyydestä sekä synnin ja lain alaisuudesta. Vaikka en aina olekaan hurskaan näköinen tai tapainen, olen Kristuksessa vanhurskas eli hyväksytty Jumalan lapseksi.

Armosta hyväksytty ja lapseksi otettu antaa minulle tukevan aseman Jumalan yhteydessä. Identiteettini ei perustu tekemisiini, vaan Jumalan lahjaan. Kuulun kuninkaan perheväkeen, ja saan käydä jääkaapilla lupaa kysymättä, siis elää kuten kotonani Taivasten valtakunnan saleissa.

No, mihin putosi laki ja lain- sekä synnintunto? Kun tuhlaajapoika palasi kotiin, oli hän täynnä katumusta ja alamittaisuuden tunnetta. Samaan aikaan isä jo puuhaili hänelle pitoja ja hommaili uusia vaatteita, sinettisormuskin löytyi hyvin nopeasti. Raamatun mukaan synnin tullessa suureksi, armo tulee ylenpalttiseksi. (Room.5:20). Synti ja synnintunto lamauttavat meidät kuin kobran katse ja myrkky, ellei armo tule äkkiä avuksi. Jumalan armo kulkee aina edellä, synnintunnonkin keskellä ja valaisee tietä sovitukseen ja vapauteen.

Armo on väkevä voima, joka johtaa täydelliseen sovintoon Jumalan kanssa. Se on myös universumin suurin muutosvoima. Laki ajaa pinnalliseen ja usein piinalliseen kiiltokuvaan, armo muuttaa sisältäpäin, sydämestä käsin ja ne muutokset näkyvät ja vaikuttavat uutta elämää.

Tiitus 2:11-12
"Jumalan armo on näet ilmestynyt pelastukseksi kaikille ihmisille, ja se kasvattaa meitä hylkäämään jumalattomuuden ja maailmalliset himot ja elämään hillitysti, oikeamielisesti ja Jumalaa kunnioittaen tässä maailmassa."

Onpas hurjaa tekstiä, mutta niin on armokin: hurja voima!

Heikki Hilvo