tiistai 24. syyskuuta 2013

Mikä on Jumalan rakkauden kieli?

”Rakkaus saa tekemään outoja asioita”, tuumasi Jaska Jokunen etsiessään yhä uudelleen postilaatikosta kirjettä tytöltä, joka sai hänen sydämensä värisemään. Rakkaus ihmisiä kohtaan saa Jumalan sydämen värisemään. Se sai hänet tekemään oudon asian, moniakin sellaisia, ja saa yhä.

Mutta miten on meidän rakkautemme laita Jumalaa kohtaan? Moni on kuullut tai lukenut rakkauden viidestä kielestä. Olemme ihmisinä erilaisia ja kuulemme rakkauden eri kielillä erilaisten tekojen kautta. Toiset kokevat rakkauden syvimmin saadessaan lahjoja, läheisen kosketuksen tai kuullessaan rohkaisevia ja arvostavia sanoja. Toisten rakkausakkua voi täyttää palvelemalla arkisissa askareissa tai viettämällä laatuaikaa heidän kanssaan. Jumala, joka itse on rakkauden lähde ja joka on antanut myös meille mahdollisuuden oppia rakastamaan, kaipaa itse rakkautta meiltä.

Jumalan rakkauden kielet löytyvät jo Vanhasta Testamentista. Niitä ovat Jumalalle annettavat uhrilahjat (lahjat), Jumalan läsnäoloon tulo (kosketus) ja ylistys (rohkaisevat sanat). Jumala oli myös antanut ohjeet siitä, miten elämää eletään oikealla tavalla (palvelu). Se miellyttää häntä. Laatuajan antaminen Jumalalle näkyi Daavidin elämässä: ”Minä odotan sinua, Herra, odotan sinua koko sielustani ja panen toivoni sinun sanaasi. Minä odotan Herraa kuin vartijat aamua, hartaammin kuin vartijat aamua” (Ps. 130:5-6).

Jumala ei jättänyt meitä arvailujen varaan oman rakkautensa suhteen. Hän on osoittanut meille rakkautensa suurimmassa käskyssä, Poikansa suurimmassa teossa ja esimerkillisessä elämäntavassa. Miksi? Siksi, että hän kaipaa meiltä samanlaista asennetta ja antautumista tositarkoituksella rakkausyhteyteen hänen kanssaan. Hän kaipaa saada jakaa rakkautensa sydänten yhteydessä ihmisten kanssa.

Ilman Jumalan rakkautta meidän on vaikeaa jaksaa ja kestää paineisessa maailmassa. Toisaalta, jaettuamme rakkausaikaa Jumalan kanssa hän voi alkaa soittaa useitakin rakkauden kieliä kauttamme.


Leila toimii Rovaniemen vapaaseurakunnan pastorina. Hänellä on viisi omaa lasta. Kristittyjen yhteys ja kasvu ovat lähellä sydäntä. Niistä on saatu iloita kotikaupungin seurakuntien yhteisissä New Wine -tapahtumissa ja hankkeissa.