tiistai 5. helmikuuta 2013

Niin hengellinen, että Jumalaakin hirvittää

Anteeksi, Herra, että käytän nimeäsi tässä blogini otsikossa. Saatanhan näet olla väärässä, ei sinua varmaan mikään hirvitä, olethan jo nähnyt koko ihmiselon kirjon ja kaikkea olet joutunut kuulemaan ja kuuntelemaan.

Mutta itseni tunnistan tuosta otsikosta ja tuumaan vaan, kuinka usein pyörittelet päätäsi minunkin takiani...siis minun hengellisyyteni takia.

Hengellisyyteni mitta on ollut milloin missäkin: olenko tarpeeksi rukoillut, lukenut Raamattua, käynyt kirkossa, antanut kolehtia, todistanut Jeesus sinusta, välttänyt syntiä, käyttänyt uskonnollista sanastoa, antanut itsestäni hyvän uskovaisen mallin...herttainen, eihän tällä luettelolla ole loppua!

Kun tarkemmin vilkaisen Jeesus esimerkkiäsi, niin löydän sinut tekemästä kummia: istut veromiesten pidoissa, muutat veden viiniksi, nukut veneessä, kun muut opetuslapset pelkäävät myrskyn kourissa, jakelet pikkupojan eväät tuhansille, hoputat Pietaria kävelemään veden päällä, kaadat pöytiä temppelin pihalla, juttelet puuhun kiivenneen aikuisen miehen kanssa, jaat terveyttä ja anteeksiantoa sinne ja tänne, sallit miesten rikkoa kotisi katon ja ties mitä muuta, usein vielä tungoksessa teillä ja toreilla. Opetuksesi olivat täynnä esimerkkejä arjesta.

Mutta tuohan kuulostaa elämältä!

Olenkohan jotenkin ymmärtänyt tämän uskovaisuuden väärin? Olenko ymmärtänyt sen kieltoja täynnä olevaksi uskonnollisuudeksi tai hartaaksi harrastamiseksi?

Sitten löydän vielä Sanastasi, miten rukoilit tosi kummallisiin aikoihin: aikaisin aamulla, kun varmaan kukotkin vielä nukkuivat orsillaan tai sitten yöllä yksinäisyydessä, vuorilla, pitkiäkin aikoja. Minulle tuntikin on jo pitkä aika. Ihmisten edessä julkisesti rukouksiasi tuskin edes voidaan sanoa rukouksiksi: ne olivat kosketusta, teräviä käskyjä...ja ihme! ihmeitä tapahtui samantien!

Mikä tämä juttu on, Herra? Mistä on kyse?

Siitäkö, ettei olekaan kyse orjamaisesta keskittymisestä ns hengellisiin tai uskonnollisiin ohjeisiin. Sinä et taida pomottaa etkä pompotella. Sinä kutsut yhteyteen, suhteeseen, verkostoon kanssasi. Kaikkialla Sanassasi löydän esikuvia ihmeellisestä suhteesta: lapseus, ystävyys, työtoveruus. Ja jopa niinkin intiimi yhteys kuin morsiamena oleminen. Että ohhoh!

Vau, sanoo sydämeni. Huomaan tässä suhteessa olevani koko ajan saamapuolella. Malja alkaa läikkyä yli ja sydämeen tulee virta, joka tulvii kuin kevätpuro lumien sulaessa. Pietari varmaan koki jotain sama, kun sai sen suuren kalansaaliin. Muistathan!

Hengellisyys alkaa näyttäytyä uudessa valossa. Saan nauttia sinun, maailman valkeuden läsnäolosta. Vanha Simeon koki tämän, kun olit pieni lapsi hänen sylissään. Sen sinä tiedätkin, mutta laitan tähän tuon Raamatunkohdan muille luettavaksi: Luukas 2: 25-35. Ja samalla: hyvää Kynttilänpäivästa alkavaa kevättä meille kaikille. Valo voittaa, kiitos Jeesus! Niin kuin sinä olet Jumalan kasvojen kirkkaus, niin me saamme heijastaa valoasi kaikkialle maailmaa. Valossa on muutosvoima.


Heikki on töissä Suomen Lähetysseurassa kirkollisen työn koordinaattorina. Hän on perheensä kanssa ollut lähetystyössä Taiwanilla. Heikki lenkkeilee paljon sekä kirjoittelee blogeja ja ajatelmiaan Facebookiin. Hän nauttii, kun saa olla mukana rukouspalvelussa ja opettaa Jeesuksesta.