maanantai 14. tammikuuta 2013

Oppitunnilla

Ekaluokkalaisten ensimmäinen luistelutunti.
Viisi aikuista häärii pukuhuoneessa asentamassa luistimia, kypäriä ja vähän muutakin kohdalleen parinkymmenen lapsen apuna.

Hetkeä myöhemmin penkeillä istuu harvinaisen keskittynyt joukko. Arvaan mitä kypärien sisällä liikkuu. He tietävät, että mahalaskun mahdollisuus on suuri ellei peräti todennäköinen. Jäähän muksahtaminen saattaa sattua ja mikä pahinta, toiset saattavat nauraa.

Kaukalo on pieni jäähallin perukoilla ja pieniä ovat luistelijatkin, jotka enemmän tai vähemmän huterasti tupsahtelevat luukusta jäälle. Suurta sen sijaan on into ja yritys. Moni koettelee rajojaan ja kokeilee sellaista, mitä ei ennen ole tehnyt vaikka onnistuminen onkin epävarmaa.

Koko tunnin he jaksavat viilettää isot kypärät huojuen ja osoittautuvat vielä toistensa luottamuksen arvoisiksi: pyllähdyksille ei tosiaan naureta. He hellyttävät minut kerta kaikkiaan ja koko tilanne pyörii mielessäni pitkään. Jälkeenpäin mieleeni nousi Jeesuksen opetus lastenkaltaisuudesta  ja asetuin itsekin oppitunnille.

"Sallikaa lasten tulla minun luokseni,älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta. Totisesti, joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse." (Mark 10:14b-16)

Ihailen tuota luistelua harjoittelevien ekaluokkalaisten tahtoa ja uskallusta. Vanhemmalla iällä elämänkokemus on jo opettanut yhtä ja toista omista rajoistamme. Osaamme (ja haluamme) välttää tilanteita, joissa tiedämme mahalaskun mahdollisuuden vaanivan. Onhan se usein viisauttakin, mutta epäilen, että meiltä jää moni siunaus kokematta, asia oppimatta, tehtävä tekemättä ja ihme näkemättä oman arvokkuutemme varjelemisen tähden.

Luistelutuntimme onnistuminen perustui myös pitkälti varusteita pukeneiden vanhempien avun varaan. Toisten avun vastaanottaminen käy lapsilta yleensä luonnostaan. Heidän kokemuksensa elämästä tähän asti kertoo, että toisen ihmisen huolenpito on  välttämätöntä, elämän ja kuoleman kysymys suorastaan.

Meidän elämämme, viimeiseen hengenvetoon asti, on Jumalan huolenpidon varassa paljon enemmän kuin ikinä tajuamme. Myös toisen ihmisen avussa piilee Jumalan huolenpito. Viime kesän New Wine -tapahtumasta yksi minulle vahvimmin elämään jäänyt opetus oli Kjell-Axel Johanssonilta. Hän puhui Jeesuksen rukoustaistelusta Getsemanessa (Matt 26 : 36-38) muistuttaen, että jos meidän Herrammekin pyysi ystäviään valvomaan kanssaan tuolla hetkellä, niin hänen esimerkkinsä mukaisesti meidänkin on syytä opetella pyytämään apua toinen toisiltamme.

Oppituntini pohjalta muotoutui muistilista, jolla yllytän meitä kaikkia tänä vuonna enemmän lasten kaltaisiksi ainakin näillä kolmella tavalla:

pyytämällä ja vastaanottamalla apua Jumalalta ja toisilta ihmisiltä
harjoittelemalla uskaliaasti sitä, mihin Jumala meitä vetää
olemalla vähemmän tärkeitä omasta arvokkuudestamme
Toivotan sinulle Jumalan läsnäolon täyttämää elämää vuonna 2013!

Kirsi Jämsén, Jyväskylä


Kirsi on Jukka Jämsénin vaimo, em. lasten äiti ja opettaa Jyväskylän kristillisessä koulussa. Kirsi syttyy, kun näkee tavallisten ihmisten palvelevan toisia Jumalan antamilla lahjoilla ja haluaa olla rohkaisemassa Jumalan äänen kuuntelemiseen ja valtakunnan hommiin tavallisen elämän keskellä.