keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Elämäni kaksi vaikeinta opetusta

Rakastan tarinoita kuningas Daavidin elämästä. Nuorena poikana sain jostakin käsiini sarjakuvalehden joka kertoi Daavidin tarinan. Luin lehteä uudelleen ja uudelleen. Ihailuni Daavidia kohtaan on sen jälkeen vain kasvanut. Hän oli "Jumalan mielen mukainen mies". Hän oli mies jolla oli uskomattoman läheinen suhde Jumalaan. Hän sai kunnian Jumalalta jota ei ole myönnetty toiselle ihmiselle: Kuninkaitten kuningas, Herramme Jeesus, joka tunnetaan nimillä "Ihmeellinen Neuvontuoja", "Väkevä Jumala", "Iankaikkinen Isä" sekä "Rauhan Ruhtinas", kantaa ikuisesti myös nimeä "Daavidin poika".

Toinen suuresti ihailemani Vanhan Testamentin henkilö on Mooses. Hän johdatti Israelin kansan ulos Egyptistä. Jumala teki hänen kauttaan suurempia ihmeitä kuin muitten ihmisten kautta; ruoka-ihmeistä (mannaa joka päivä) kuolleiden herättämiseen (pronssikäärme). Hän sai nähdä Jumalan kasvoista kasvoihin. Hänelläkin siis oli mieletön Jumala-suhde.

Daavidilla ja Mooseksella on monta yhtäläisyyttä. He olivat molemmat Jumalan kutsumia kansansa johtajia. He olivat Jumalan mielen mukaisia miehiä. He olivat molemmat esimakuja Uuden Testamentin uskomattomasta kutsusta kaikille Jeesuksen seuraajille: olla kuninkaallinen papisto – kansa joka palvoo Jumalaa ja levittää Hänen kuninkaallista valtakuntaansa.

He olivat Jumalan kutsumia johtajia jotka luovuttivat elämänsä ja sydämensä Jumalalle. Mutta molemmilla miehillä oli myös vaikea elämä. He saivat oppia vaikean opetuksen jo elämänsä ja kutsumuksensa alussa.

Ensimmäinen opetus: ei vielä.

Daavid voideltiin kuninkaaksi nuorena paimenpoikana. Kesti vuosikausia ennen kuin hän istui valtaistuimella. Olet Israelin kuningas Jumalan silmissä! Mutta Daavid sai oppia että ei vielä ollut sitä ihmisten silmissä.
Mooses kasvoi Egyptin kuninkaan hovissa, ja 40-vuotiaana hän yritti toteuttaa kutsuaan kansan pelastajana. Kansa ei vastaanottanut häntä, ja yritys epäonnistui. Mooses joutui viettämään 40 vuotta erämaassa. Vasta noin 80-vuotiaana hän palasi tehtäväänsä Jumalan lähettämänä.
Molemmat saivat näyn ja tehtävän Jumalalta. Ja molemmat joutuivat odottamaan sen toteutumista vuosikausia. En tiedä mitä ajatuksia ja tunteita heidän mielissään pyöri. Minun päässäni olisi pyörinyt ajatus: MIKSI Jumala? Eikö tämä toteudukaan? Kuulinko väärin?

Toinen opetus: et sinä.

Elämänsä lopussa molemmat miehet saivat kohdata vielä vaikeamman opetuksen. Daavid sai ajatuksen rakentaa temppeli Jumalalle. Hyvä ajatus! Jumalan profeetta Naatankin tuki sitä, kunnes kuuli Jumalalta yöllä: Kyllä, Daavid, temppeli rakennetaan. Mutta ei, Daavid, sinä et rakenna sitä.

Mooses oli antanut elämänsä Israelin kansan johdattamiseen luvattuun maahan. Mutta kun kansa oli vihdoin saapumassa määränpäähänsä Jumala näytti Moosekselle luvatun maan ja puhui: Kyllä, Mooses, tässä on luvattu maa jonka annan tälle kansalle ikuiseksi ajoiksi. Mutta ei, Mooses, sinä et astu tähän maahan.

Tämä toinen opetus on ehkä vaikea omaksua. Varsinkin jos Jumala ei suoranaisesti estä meitä toteuttamasta omaa ajatusta niin kuin Mooseksen tapauksessa. Daavid sen sijaan olisi voinut toteuttaa omaa näkyään. Siksi Daavidin reaktio (1 Aik. 15) Naatanin sanomaan on mielenkiintoinen: Daavid kiitti Jumalaa siitä hyvyydestä ja siunauksesta jonka hän oli antanut. Ja hän ei yrittänyt rakentaa temppeliä itse, vaan siunasi sen jolle tehtävä oli annettu.

Kaksi tärkeätä opetusta: Ei vielä. Et sinä.

Omalla kohdallani olen saanut maistaa molempien lauseiden katkeruutta. Mutta toisaalta olen myös sannut maistaa Jumalan hyvyttä niiden takana. Hän tietää mitä tekee – ja missä aikataulussa, sekä kenenkin kanssa. Siihen olen oppinut luottamaan. Ei kannata kulkea ennen Jumalan aikataulua, eikä kannata yrittää suorittaa tehtävää joka kuuluu toiselle.

Toivottavasti oppisin tämän pikkuhiljaa. ;-)


Christoffer on kolmen lapsen isä. Hän työskentelee osa-aikatyössä seurakunnassa sekä pyörittää omaa yritystä. Christofferin unelma on merkityksellinen mutta levollinen elämä.