keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Mukavaa muutospuhetta

Me tykkäämme puhua muutoksesta, eikö niin? Esimerkiksi, tiedän olevani 20 kiloa ylipainoinen. Tiedän sen vaikuttavan huonosti terveyteeni, varsinkin kun ikää karttuu. Olen saanut monia oivalluksia siitä, miten painonpudotus onnistuisi. Olen siitä paljon keskustellut ystävieni kanssa. Mutta ... paino ei oivalluksista tai keskusteluista ole pudonnut juurikaan.

Nuoruudessani oli seurakuntapiireissä käytössä eräs tärkeä kysymys, mikä erotti "tosiuskovat" taviksista: "Uskotko armolahjoihin?". Käytännössä sillä ei välttämättä ollut mitään tekemistä armolahjojen kanssa vaan enemmänkin viitattiin tiettyyn tyyliin toimia. Niin tai näin, pelkästään armolahjoihin uskominen ei riitä. Ellemme käytä lahjoja, ne menettävät merkityksensä meidän ja seurakuntamme elämässämme. Vaikka kuinka niihin uskoisimme, vasta lahjoja käyttäessä näemme niiden synnyttämää hedelmää.


Olen osallistunut satoihin hengellisiin tapahtumiin, seminaareihin ja konferensseihn, jossa on puhuttu uudistumisesta ja sen välttämättömyydestä. Ja jotenkin minusta aina tuntuu, että kun kuuntelen näitä puheita, keskustelua uudistumisesta, pohdin muutoksen tarvetta, saan jonkun oivalluksen; minusta alkaa tuntua, että muutosta tapahtuu .... Mutta sitten tule arki. Tajuan, että se on ollut vain tunnetta, mikä on jotenkin kummallisella tavalla vaikuttanut jotenkin todelliselta. Jopa näin todelliselta, että kuvittelin muutoksen jo tapahtuvan. Mutta  muutos ei ole muutosta ennen kun tapahtuu muutosta.