maanantai 27. helmikuuta 2012

Odottavan valitusvirsi

Toissapäivänä luin profeetta Habakukin kirjaa, jonka 3. luku on "valitusvirsien tapaan laulettava" rukous. Siinä kirjoittaja ilmaisee harrasta odotustaan, että Herra ilmestyisi kansansa avuksi. Jotenkin tämän rukouksen lopetus puhutteli minua kovasti:

"Vielä ei viikunapuu ole kukassa, viiniköynnöksissä ei ole rypäleitä, vielä ei oliivipuu kanna hedelmää eikä pelloilla kypsy vilja, vielä ei aitauksessa ole lampaita eikä karjaa tarhassa. Mutta jo nyt minä riemuitsen Herrasta, iloitsen Jumalastani, joka pelastaa. Herra, minun Jumalani, on voimani. Hän tekee jalkani nopeiksi kuin kauriin jalat ja ohjaa kulkuni kukkuloille." (Hab. 3:17-19)

Profeetta ei elä vääristyneessä todellisuudessa, vaan uskaltaa katsoa ympäröiviä olosuhteet suoraan silmiin realistisesti, jopa inhorealistisesti (kuten koko Habakukin kirja osoittaa). Hän tuntee (ja ilmaisee!) tuskaa ja pelkoakin. Silti hänen vallitsevaksi mielialakseen ei jää tuskainen ja pelokas vaan riemullinen odotus. Riemu ja ilo eivät ankkuroidu ympäröiviin olosuhteisiin, vaan Jumalaan: hänen olemukseensa, persoonaansa ja luonteeseensa. Siihen, että hän on se joka hän on. Hän on Jumala, joka pelastaa. Vaikka ympäröivä todellisuus vielä toistaiseksi osoittaisi päinvastaista, odottaja voi iloita siitä, että hänellä on Jumala, joka pelastaa.

Oletko odottanut? Apua, pelastusta, vapautusta, Jumalan puuttumista asioihin? Kuinka kauan? Päiviä, kuukausia, vuosia, vuosikymmeniä? Minä olen. Ihan viime päivinäkin. En ole nähnyt vielä kaikkien Jumalan lupausten toteutuvan, en ole nähnyt vielä hänen apuaan ja pelastustaan joissakin asioissa, ja olen joutunut rukoilemaan: "Herra, anna kärsivällisyyttä" JA HETI!!? (Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin kärsivällisyyden ODOTTAMINEN.)

Habakukin rukous rohkaisee minua luottamaan ja iloitsemaan ennen kaikkea Jumalastani. Hän on se, joka myös antaa voiman odottamiseen, voimauttaa pelosta ja odotuksesta lamaantuneet jalkani juoksemaan kohti hänen avaria maisemiaan.

Ja aikanaan odotuksemme täyttyy. Eilen olin ystäväni luona käymässä, ja puhuimme siinä odottamisen vaikeudesta ja hänen elämäntilanteestaan, jossa hän oli jo vuoden verran joutunut odottamaan isoa ratkaisua suhteessa terveyteensä. Tuo pitkä odotus päättyi nopeammin kuin aavistimmekaan: keskustelun aikana tuli puhelinsoitto, että odotettu apu on nyt tullut, ja asiat lähtivät siitä rullaamaan tunnin sisällä nopeasti. Ja vaikka kyseessä olisivat kuinka isot asiat, se, joka on jo odottaessaan laittanut turvansa Jumalaan ja iloinnut Pelastajastaan, voi kaiken myllerryksenkin keskellä olla turvassa, onhan koko prosessi ajoituksineen kaikkineen ollut Jumalan kädessä, ja tulee olemaan siellä loppuun asti.


Suvi Kankkunen