perjantai 18. toukokuuta 2018

Karpaattienkello yllätti

Tiina Kilkki

Tykkään kukista ja puutarhanhoidosta. Kasvatan mielelläni kesäkukkia siemenistä. Joitakin vuosia sitten keväällä ostin monta pussia karpaattienkellon siemeniä. Tiedätkö kukan? Kaunis violetin tai valkoisen värinen kellokukka. Olin ihastunut violetteihin ja ajattelin, että siemenistä itse kasvattamalla saisin edullisesti ja paljon samalla kertaa. Tuumasta toimeen.

Kylvin siemenet suoraan kukkapenkkiin. Monta pussia pienen pieniä siemeniä. Lannoitusta ja vettä. Vettä ja odotusta. Mutta mitään ei siinä penkissä tapahtunut koko kesänä. Kukan kukkaa ei kasvanut. Voit arvata, että olin pettynyt. Unelmani upeasta, muhkeasta karpaattienkello-penkistä ei toteutunut.

Tuli seuraava kesä. Kitkin kukkapenkkiä. Silmiini pisti yksi hento taimi. Mitä ihmettä? Se näytti ihan karpaattienkellolta. Innoissani siirsin sen toiseen parempaan kasvupaikkaan mielessäni ajatus, että voisikohan tämä oikeasti olla karpaattienkellon taimi? Ja mitenkähän osaisin sitä hoitaa, ettei se kuihtuisi?

Toden totta, se oli ihastelemani kellokukka. Hyvällä paikalla se kasvoi ja kukoisti. Olin iloinen. Minulle tämä yksi pieni taimi oli Jeesuksen yllätyslahja!

Mutta kuinka ollakaan, karpaatti innostui lisääntymään. Yhdestä pienestä taimesta on vuosien mittaan syntynyt monta uutta pehkoa. Niin paljon, että naapureillekin on riittänyt. Ja tänä kesänä taas mietin, että pitääkö pehkoja poistaa! Siemen on siunaantunut ainakin satakertaisesti!

Tämä pieni taimi puhuu minulle. En aina tiedä, mitkä asiat Jumalan valtakunnassa lähtevät elämään ja kasvamaan. Jeesus pyytää meitä kylvämään hänen sanaansa, rakastamaan, välittämään, auttamaan, parantamaan, tekemään hyvää. Nämä kaikki - välillä pieniltäkin tuntuvat jutut - voivat hyvään maahan päästyään tuottaa satakertaisen sadon. Ehkäpä näemme sadon tulokset kokonaisuudessaan vasta kerran perillä? Nyt on kylvämisen aika. 


Tiina Kilkki

tiina.kilkki(ät)kohtaamispaikka.net
Tiina on Jyväskylän KohtaamisPaikan työssä yhdessä miehensä Mikan kanssa. Tiina tykkää pitkistä kävelylenkeistä Mikan kanssa, puutarhanhoidosta ja käsillään tekemisestä.