torstai 31. toukokuuta 2018

Ihmetellään yhdessä

Markku Sarento

Raamatussa kerrotaan Pietarin ihmetelleen pääsiäisaamuna mielessään, mitä oikein oli tapahtunut. Tyhjän haudan arvoitus selvisi kuitenkin hänelle ja muillekin opetuslapsille aika pian. Sen sijaan pitkäperjantain eli Jeesuksen kuoleman merkitys avautui Pietarille vasta pitkän ajan kuluessa ja vähitellen.

Pian pääsiäisen jälkeen Pietari julisti helluntaisaarnassaan Jumalan anteeksiantoa juutalaisille, kun nämä kääntyvät ja tunnustavat syyllisyytensä Jeesuksen ristiinnaulitsemiseen. Myöhemmin Corneliuksen kodissa Pietari sitten oivalsi pelastuksen olevan tarjolla kaikille, myös pakanoille. On silti hyvä huomata, että Jeesuksen sovitustyöstä Pietari opettaa selkeästi vasta kirjeissään (1 Piet 2:24 ja 3:18).

Apostoli Paavali sen sijaan ymmärsi Jeesuksen sovitustyön merkityksen Pietaria nopeammin, ja hän olikin ensimmäinen kristitty joka kirjoitti aiheesta laajasti ja johdonmukaisesti. Eikä hänen opetuksensa nyt ihan niin vaikeatajuista ollut kuin mitä Pietari näytti ajattelevan. Hämmästyttävää kuitenkin on, että Paavalin alkuperäinen opetus hämärtyi jo ensimmäisillä vuosisadoilla. Ja että Jeesuksen rististä opetetaan nykyään niin eri tavoin.

Ehkä asiat selviävätkin paremmin, kun niitä ihmettelee yhdessä toisten kanssa eikä vain itsekseen kuten Pietari. Vaikkapa sitten muutaman viikon päästä Himoksella!


Markku Sarento

markku.sarento(ät)outlook.com
Markku on evankelista ja pastori, jonka sydän sykkii Jeesuksen ristin evankeliumille. Markku tykkää tehdä seurakuntavierailuja Johannan kanssa ja on loputtoman innostunut moottoripyöristä ja cajonista.