maanantai 3. helmikuuta 2014

Miten vaikea matka onnistuu?

Helena Lintinen

Muutaman kerran olen ollut vaelluksella Vancouveria ympäröivillä vuorilla. On helppoja, keskivaikeita, haastavia ja erityisen haastavia reittejä. Rinteet ovat sangen jyrkkiä, ja usein joutuu kiipeämään kaikilla raajoilla, joskus tuntikausia. Ylös, ylös, ylös. Minun kohdalleni on osunut näitä haastavamman sorttisia – kiitos siellä asuvan poikamme Tommin, jonka intohimona on vuorilla vaeltaminen, kiipeily ja lumiluolailu.
Mikä on jaksamisen ja joskus jopa kivun sietämisen salaisuus, kun on siellä rinteessä? Vinkkejä on muutamia, ja ne pätevät myös elämäämme Jumalan muutosagentteina ja Hänen valtakuntansa edustajina tässä maailmassa ja omassa elämänpiirissämme.

1. Ota yksi askel kerrallaan. Kun panee töppöstä toisen eteen tasaiseen tahtiin, huippu tulee väistämättä eteen. Muuta Jumalakaan ei meiltä vaadi. Yksi askel kerrallaan, mutta eteenpäin.
2. Ota aikaa syödä ja juoda. Kiipeillessä energiavaje syntyy huomaamatta: Siksi säännöllisyys energiatankkauksessa on tärkeää. Jumalan oma sana, Hänen läsnäolossaan viipyminen tankkaa meitä.
3. Muista mennä oikeaan suuntaan ja eteenpäin. Vuorilla on helppo eksyä. Joskus elämä potkii päähän, ja lannistumme. Ei kuitenkaan jäädä siihen makaamaan, vaan katsotaan eteenpäin ja otetaan seuraava askel.
4. Kiipeä yhdessä muiden kanssa. Sama pätee elämäämme kristittyinä. Me tarvitsemme toinen toistamme rohkaisemaan, olemaan peilinä, tukemaan, ohjaamaan, tsemppaamaan vaikeuksien keskellä ja iloitsemaan kanssamme onnistumisista. Mikä voisi ollakaan parempi vaelluseura kuin Jumalan perhe ja yhteys siinä.
5.  Katso taaksesi ja näe ne huikeat rinteet, jotka jo olet voittanut. Jumala auttaa meitä monenlaisten tilanteiden yli, ja usein se rohkaisee suunnattomasti, kun katselle mennyttä ja todeta, että Jumala on oikeasti ollut uskollinen ja pitänyt huolta ja vastannut rukouksiimme.
6. Pysy tarkkana: Usein juuri helpoimmalta näyttävä maasto osoittautuukin vaarallisimmaksi, sillä valppaus herpaantuu eikä varo askeleitaan. Sama pätee hengelliseen elämään.
7. Huipulla ihaile ympäröivää kauneutta. Kun on kiivennyt 8 h ja lopulta lähes loppuun väsyneenä saavuttaa huipun, koko päivän vaivannäkö palkitaan. Uskomaton kuulaus ja henkeäsalpaavat näkymät ympäröivät joka puolelta.
Huipulle olisi helppo jäädä. Mutta jos sen tekisi, elämä loppuisi lyhyeen. On palattava, mutta uusin voimin.

Aika ajoin saamme kokea sitä, että Jumalan läsnäolo, käsittämätön hyvyys ja rakkaus ympäröivät meitä. Siihen haluaisi jäädä. Mutta silloin jäisi tapahtumatta se, mihin Jumala on meidät kutsunut: tuomaan Hänen valtakuntansa todellisuus ihmisten elämään siellä missä he ovat  - naapurissa, työpaikalla, koulussa, perheessä – missä vain.