torstai 14. marraskuuta 2013

Lapsimyönteinen seurakunta

Vuodet vierivät ja lapset kasvavat, niin myös seurakunnassa mukana olevat lapset. Sekä omat että toisten omat. Tämän olen huomannut hyvin kuluneiden 14 vuoden aikana, jolloin KohtaamisPaikka on ollut olemassa.

Yksi tärkeä lähtökohta KohtaamisPaikan toiminnassa oli se, että lapset ovat tärkeitä seurakuntalaisia. Halusimme, että lapset perheineen pääsevät helposti mukaan seurakuntayhteyteen. Toinen pointti oli se, että meillä on lapsillekin hengellistä opetusta emme siis tarjoa lastenhoitoa tai puhu ”lastenhoidosta”. Kolmas asia alusta asti oli se, ettei meillä ole ollut palkattua lapsityöntekijää. Lastenohjelmista ovat kaikki nämä vuodet vastanneet seurakuntalaiset, usein lasten vanhemmat. Monille lastenohjelmavastuu on koko perheen juttu, siis isätkin ovat mukana! Vastuuvuoro tulee kolmisen kertaa lukukaudessa.

Lasten läsnäolo seurakunnassa on rohkaisevaa. Kerron sinulle joitakin innostavia välähdyksiä syksyltäni. Olen siunaamassa ehtoollisen aikana lapsia alttarilla. Silmät ilosta loistaen he ottavat vastaan siunauksen. Heidän avoimuutensa koskettaa. Tai erään äidin laittama maili rohkaisee. Hän kertoo viidesluokkalaisen tyttärensä innosta olla mukana rakentamassa PerheKohtaamisen toimintapisteitä. Kuukauden odottaminen seuraavaan kertaan tuntuu tytöstä liian pitkältä ajalta. Tai lastenohjelmien vetäjien viesti lasten innosta jakaa omia rukousaiheitaan ja rukoilla yhdessä rohkaisee.

On hienoa saada nähdä, kuinka uudet sukupolvet ottavat omaa paikkaansa seurakunnassa myös vastuunkantajina. Syksyn alussa juttelin erään nuoren opiskelijan  kanssa, kun hän oli tulossa mukaan vetämään varkkien juttuja. Sanoin hänelle, että on hienoa, kuinka hän samalla on nuoremmille lapsille esikuvana Jeesukseen uskovasta nuoresta miehestä. Tähän tämä nuori mies vastasi, että hän itsekin muistaa hyvin, kuinka joitakin vuosia aikaisemmin oli katsellut vanhempia poikia ihaillen ja mallia ottaen.

Jeesus otti lapset rakasten syliinsä ja siunasi heitä. Rakennetaan seurakunnistamme sellaisia, joissa kaikenikäisten lastenkin on hyvä olla ja kasvaa.


Kirjoittaja Tiina Kilkki on Jyväskylän KohtaamisPaikan työssä yhdessä miehensä Mikan kanssa.