maanantai 7. lokakuuta 2013

Uusi jumalanpalvelus pizzeriassa

Jyväskylän KohtaamisPaikassa olemme aloittaneet tänä syksynä uuden kuukausittaisen kokoontumisen keskustan pizzeriassa nimeltään PizzaKirkko. Uusi paikka on jo alkuvaiheessaan osoittautunut tärkeäksi avaukseksi. Miten päädyimme kokoontumaan kaupungin keskustan pizzeria-ravintolassa?

Prosessi käynnistyi siitä, että Jyväskylän seurakunta on luopumassa yhdestä kiinteistöstään, keskusseurakuntatalosta. Olemme kokoontuneet siellä kerran kuukaudessa muutaman vuoden ajan. Parin vuoden ajan olemme pohtineet vaihtoehtoista tilaa seurakuntatalon tilalle, mutta mitään hyvää vaihtoehtoa ei löytynyt. Viime keväänä saimme sitten kuulla, että emme voi enää kokoontua jatkossa seurakuntatalolla. Tästä käynnistyi vaihe, johon kuului rukousta ja vaihtoehtojen kartoittamista. Totesimme aika pian, että seurakunnan tiloista ei löydy meille vaihtoehtoa.

Kevään lopulla mielessämme alkoi elää ajatus kokoontua jossain pizzeria-ravintolassa. Eräs tietty pizzeria alkoi tuntua erityisen sopivalta tähän tarkoitukseen. Emme tunteneet pizzerian omistajaa, mutta menimme vaimoni Tiinan kanssa häntä tapaamaan. Olimme melkoisen yllättyneitä, kun pizzerian omistaja kertoi kääntyneensä kristityksi ja halusi ehdottomasti tehdä kanssamme yhteistyötä! Tajusimme heti Jumalan avanneen meille uuden oven.

Syyskuun ensimmäinen PizzaKirkko oli tupaten täynnä väkeä ja sovimmekin heti seuraavalle kerralle kaksi tilaisuutta peräkkäin, jotta kaikki mahtuisivat mukaan. Mukaan tuli joitakin maahanmuuttajia ja ylipäänsä monia uusia kasvoja. PizzaKirkon alussa oli tarjolla pizzaa noutopöydästä. Ohjelmaosuudessa oli haastatteluja, puhe, ylistystä ja rukousta. Pizzeriassa tuntui luontevalta jakaa tiedon sanoja, rukoilla ja ylistää.

Meillä on edelleen PizzaKirkkojen lisäksi kaksi muuta jumalanpalvelusta kuukaudessa. Toinen on Palokan kirkossa ja toinen Kaupunginkirkossa keskustassa. Tilanteet ovat luonteeltaan erilaisia, mutta niissä kaikissa on samoja elementtejä: yhteistä ylistystä, opetusta, rukousta ja tarjoilua. Pizzeria-ravintola näyttäisi olevan osalle ihmisistä luontevin paikka tulla mukaan seurakunnan kokoontumiseen. Sinne on helppo kutsua uusia ihmisiä.

Ovi uuteen avautui sulkeutuvan oven takia. Ilman seurakuntatalon myyntiä emme olisi ehkä uskaltaneet vaihtaa kokoontumispaikkaa. Huomasin vähän aikaa sitten Apostolien teoista, että apostolit hajaantuivat Jerusalemista ympäröivään maailmaan vasta vainon edessä. Yllättävät tilanteet voivat olla merkki Jumalan erityisestä johdatuksesta. 


Mika Kilkki on Jyväskylän KohtaamisPaikan pappi. Hän on naimisissa Tiinan kanssa ja on kolmen aikuisen pojan isä. Mika tykkää urheilusta - lenkkeilee ja hiihtää ja on innokas penkkiurheilija. Lomalla Mika ja Tiina suuntaavat Lappiin patikoimaan. New Winessa Mika vastaa kumppanien verkostosta.