tiistai 15. lokakuuta 2013

Rutiinirukous

Muutama viikko sitten ajelin kotiin päin yhtä Etelä-Suomen pimeistä maanteistä. Lähtiessä matkaan olin puhunut ystäväni kanssa siitä, että nyt on hirviä ja peuroja liikkeellä ja että toivottavasti ne eivät hypi tielleni. Olin myös heittänyt rutiininomaisen rukouksen Taivaan Isälle että varjelisi matkani ja sitten lähtenyt ajamaan. Yritin siinä hirviä ajatellen pitää yllä jonkinlaista tutkakatsetta jolla haravoida tienpientareita ja metsän syviä varjoja.

Ja sitten jossain loppupuolella matkaa, kuinka ollakaan, näin edessäni tiellä vastaantulevan auton ja hirven, joka lähti ylittämään tietä minun puoleltani. Painoin jarrun pohjaan, auto heilahti muutaman kerran, vastaantuleva auto jarrutti - ja hirvi jolkotti tyynen rauhallisesti välistämme metsään. Taisin sanoa siinä heti välittömästi "kiitos Jeesus" (ehkä parikin kertaa) ja vetää syvään henkeä kiihdyttäessäni takaisin normaalinopeudelle - tai ainakin lähelle sitä, koska kovin kovaa ei tehnyt mieli ajaa loppumatkalla…

Mitä opimme?

1. Ole jatkuvasti varuillasi kun ajat autoa näillä syyspimeillä.

2. Jos hirvi päättää tulla tielle sinun kohdallasi, et voi sille yhtään mitään.

3. Jumala kuulee myös rutiinirukouksemme.

Kuinkahan monta kertaa olen mahtanut rukoilla varjelusta matkalleni tai toisten ihmisten matkoille? Yleensä ne rukoukset eivät ole kovin pitkiä eivätkä intohimoisia; niissä ei koeta sellaista suurta esirukouksen taakkaa ja tuskaa eikä vedota Jumalaan ja hänen Sanaansa kovinkaan syvääluotaavasti. Ne ovat "rutiinirukouksia" - pieniä, ohikiitäviä arkisia hetkiä, joissa muistan kääntyä Jumalan puoleen ja tunnustaa, että hänen huolenpitonsa ja varjeluksensa ovat minulle elinehto. Onneksi Jumalalla on myös rutiini kuunnella minua!

Niinpä kun meidät tarkoitettu elämään jatkuvasti syvenevässä, monipuolisessa, rikkaassa henkilökohtaisessa rukousyhteydessä Jumalaan, meidän ei pidä halveksia rutiinirukouksia osana sitä. Jos haluat oppia rukoilemaan enemmän, älä sorru voivottelemaan rukouselämäsi pienuutta ja vähäisyyttä äläkä pelkää aloittaa pienestä ja rutiininomaisesta.

"Varjele tämä matka."

"Siunaa, Jeesus, tämä päivä."

"Jumala, ole siskoni luona tänään."

"Paranna ystäväni."

"Tulkoon sinun valtakuntasi."


Myös Isä meidän -rukous ja Herran siunaus ovat meille Raamatussa annettuja rutiinirukouksia, jotka on hyvä ottaa vaikka jokapäiväiseen käyttöön. Ne on tarkoitettu ulkoa opittaviksi, toistettaviksi, läsnäoleviksi jokapäiväisessä elämässämme. Samoin on muukin rukous. Koskaan emme voi tietää, vaikka pienikin ohikiitävä Jumalan suuntaan heitetty ajatus saisi olla vaikuttamassa ratkaisevasti meidän tai toisten ihmisten elämässä. Aloitetaan siis pienestä ja pyydetään Jumalaa kasvattamaan meistä rukoilijoita hänen valtakuntansa hyväksi!