maanantai 20. toukokuuta 2013

Jobin postia?

Toukokuussa moni saa iloisia uutisia, kun ylioppilaskirjoitusten tulokset saapuvat. Valitettavasti joku saa myös Jobin postia. Mitähän se on?

Olen juuri lukenut Jobin kirjaa Vanhasta Testamentista. Ennakkoasenteeni kirjaa kohtaan ei ollut mahdottoman innostunut. Mutta nykyään luen Raamattua sillä periaatteella, että vaikka en ymmärräkään niin luen kuitenkin. Viisaat ovat sanoneet, että järjestelmällinen Raamatun lukeminen on terveellistä ihmisen kasvulle.

Jobia lukiessani tuli mieleeni keskustelu, jonka kävin isäni kanssa, kun olin yläasteella. Koulussa oli opetettu evoluutiota, joka riitti minulle, kun halusin selittää Jumalan pois elämäni kuvioista. Ympäröivän maailman synty ja olemassaolo olivat pakottaneet minut uskomaan Jumalaan, muuta selitystä ei ollut tullut mieleeni. Mutta nyt opetus antoi vastauksen, mistä tämä maailma oli tullut – vuosien saatossahan tämä oli kehittynyt.  Muistan kun intoa täynnä tulin kotiin ja kerroin isälleni, että on vanhanaikaista uskoa Jumalaan. Ihminen tarvitsee Jumalaa vain tukikepikseen, jos ei muuten pärjää. Isäni kommenttia en kuullut, jos hän jotain sanoi. Uho ja itsevarmuus tekivät kuuroksi.

Jobin kirjassa on hieman samoja sävyjä. Job uhoaa Jumalalle. Hän haastaa Jumalan toiminnan. Job pitää itseään erinomaisena ja kelvollisena – ystävät taas sanovat, että jotain on Jobin elämässä pielessä, kun kerran Jumala näin rankaisee. Jumala on hiljaa ja kuuntelee. Mutta sitten Jumala puhuu. Jumala kysyy Jobilta kysymyksiä; missä olit, kun laitoin maan perustukset paikalleen, oletko nostanut uuden päivän esille. Tämän jälkeen Job oli hiljaa.

Job totesi olleensa ennen Jumalan kanssa tapahtunutta keskustelua kuulopuheiden varassa. Kohtaamisen jälkeen Job sanoi tuntevansa Jumalan. Samoin on käynyt minullekin. Jumala kohtasi minut, kutsui luokseen. Uho ja itsevarmuus ovat vaihtuneet yhteyteen Jumalan kanssa. Tätäkö se Jobin posti on?


Tapio on kolmen lapsen isä, puoliso, opetuslapsi ja pastori. Intohimona paikallisseurakunta ja sen luontainen kehitys - ellei aivan itsestään kasvaminen. Harrastuksena mm. lukeminen, penkkiurheilu ja rakentaminen.