maanantai 22. lokakuuta 2012

Maine meni

Haloo! Mikä ihmeen maine? Ja minultako?

Vapahtajamme riippui ristillä häväistynä, pilkattuna, alastomana. Ja minä parun maineeni perään. On oikeastaan raskasta elää, jos täytyy miettiä, mitä muut minusta ajattelevat. Onnellinen se, joka on sinut itsensä kanssa, jonka itsetunto osaa nauraa itselleen.  Vapaus maineen menettämisen pelosta on erinomaisen rentouttavaa. Kadehdittavan rentouttavaa, sillä se on taito tai lahja tai kasvun tulos.

Ja mistähän tuollaisen lahjan saisi?

Ei siihen ihan oikotietä ole, sillä ihminen taitaa olla ainakin hiukan kehujen ja peukkujen perään. On mukava olla suosittu. Ja jos ei nyt ihan seurapiirien keskiöön pääsisikään, niin siinä liepeilläkin on hienoa roikkua. Kuuluisuuksien tuttava, julkkisten kamu tai jopa yhteiskunnan kermaan kuuluva ja TV:sta tuttu, kas se olisi jotain. Hengellisissä piireissä pitäisi kai sanoa, että TV7:sta tuttu kasvo, radio Dein vakioääni, kuuluisa profeetta, suosittu julistaja, yleisöä keräävä megatähti. Myönnän lankeavani tähän jengiin.

Pääsee helpommalla, kun on edes itselleen rehellinen. Jumalan edessä ei kannata teeskennellä. Ihmisiä voi petkuttaa, mutta silloinhan ollaankin jo valheen poluilla, eiköstä vaan! Nykyään on tapana tulla ulos kaapeista, milloin mistäkin. Tässä olisi tarjolla yksi kaappi, josta voisi hiipiä  päivänvaloon tunnustamalla, että on maineen perään ja rakastaa suosionosoituksia....ja osaa pukea tämän kaiken hengelliseen kaapuun väittämällä, että etsii vain ja ainoastaan Jumalan kunniaa. Hohhoijakkaa!

Rehellisyys tuo vapauden. On mahtavaa saada myöntää, hei, olen väärässä, en tiedä ihan kaikkea, munasin, puhuin pieleen, olen se, mikä olen: joissain asioissa hyvä, joissain asioissa avuton. Tarvitsen ystäviä. En selviä ilman muiden kristittyjen tukea. Olen osa Herramme seurakuntaa.

Armon ymmärtäminen on avain rohkeuteen olla rehellinen. Armon varassa pelastumme. Armo kasvattaa. Armo tekee armolliseksi itseään ja muita kohtaan. Armo vapauttaa aitoon ihmisyyteen. Herramme Jeesus, joka menetti kasvonsa ja siis maineensa toi meille tämän armon.

Samainen armo auttaa meitä ymmärtämään asemamme kristittyinä, kuninkaallisina, Jumalan lapsina. Emme ole mitään rupusakkia, vaikka meillä onkin puutteemme. Emme ole universumin pohjasakkaa, vaikka meitä pilkataan. Asemamme ei ole enää kiinni maailman suosionosoituksista, vaan Jeesuksen meille ansaitsemasta armosta. Maineet menevät ja tulevat, armo jää ja se kantaa.

Mutta emme saa ajaa itseämme myöskään sille karikolle, jossa tahallaan heittäydytään hölmöiksi. Mutta se ansaitsisi oman bloginsa se. Ehkäpä siitä joskus lisää. Yhden tasapainoittavan ajatuksen heittää kehiin Bill Johnson sanomalla, että meidän tulee palvella kuninkaallisella mielellä ja hallita palvelijan asenteella.

Ja sen vielä ääneen ajattelen, että jotain tästä vapaudesta olen saanut oppia viime vuosina siellä, missä uutta viiniä tarjoillaan: kun Pyhä Henki koskettaa, tuntee itsensä onnelliseksi, minä syntinen olen Jeesuksen tähden vanhurskautettu, tehty Jumalalle kelvolliseksi. Kerskaukseni on ristiinnaulittu Jeesus Kristus.


Heikki on töissä Suomen Lähetysseurassa kirkollisen työn koordinaattorina. Hän on perheensä kanssa ollut lähetystyössä Taiwanilla. Heikki lenkkeilee paljon sekä kirjoittelee blogeja ja ajatelmiaan Facebookiin. Hän nauttii, kun saa olla mukana rukouspalvelussa ja opettaa Jeesuksesta.