maanantai 2. heinäkuuta 2012

Kauneutta ja kypsymistä – Himokselle siis!

Mikko Matikainen

Keväällä katselin pihassamme kasvavaa omenapuuta. Lehdet puskivat esiin ja kukat puhkesivat. Puun ympärillä oli surinaa ja pörinää, kun mehiläiset ja kimalaiset kävivät imemässä mettä. Samalla ne pölyttivät omenapuun kukat. Eri lajikkeiden omenapuut pölyttävät toisensa parhaiten. On olemassa lajikkeita, joiden hedelmä sinänsä ei ole kummoista syötävää, mutta ne tekevät lähellään kasvavat puut todella hedelmällisiksi. Erilaisuus tekee konkreettisesti omenapuut hedelmällisiksi ja tuottaa runsaimman sadon. Tämän vuoksi on hyvä istuttaa eri lajikkeita samalle alueelle. Kun kukat ovat täyttäneet tehtävänsä, tuottaneet iloa ja ruokkineet pörisijät, ne vähitellen kuihtuvat ja kuolevat.

Kevään edettyä kuihtuneet kukat ja niiden terälehdet satoivat tuulen puhaltaessa maahan. Hetken valkoiset kukat värjäsivät nurmikkoa maatuakseen sitten pois näkyvistä. Kuihtuneet kukat antoivat vielä ravinteensa maahan. Nyt lehtien seassa, melkein silmiltämme salassa, on nähtävissä omenan alkuja. Vielä niitä täytyy etsiä lehtien keskeltä, sillä ne eivät juurikaan erotu samanvärisistä lehdistä. Syyskesällä tilanne muuttuu omenien saadessa vähitellen muotoaan ja väriään. Kypsyvät hedelmät tekevät omenapuun jälleen hyvin kauniiksi. Kun omenat ovat valmiit, koittaa korjuun aika.

Jos omenapuusta irrottaa keväällä oksan ja laittaa sen veteen, niin se saattaa kukkia, mutta hedelmää se ei voi tuottaa irrallaan omenapuun rungosta. (Vrt. Joh. 15:5) Hedelmän kasvaminen ottaa aikaa ja vaatii yhteyttä sekä suotuisia olosuhteita. Hedelmän kasvua ei voi pakottaa, mutta sen kasvua voi seurata ja siihen voi suostua. Oksan on pysyttävä rungossa ja näin se saa tarvitsemansa ravinnon sekä nauttii auringon valosta. On puhuttelevaa, että tuottaakseen hedelmää omenapuu joutuu luopumaan kukista, joiden tilalle hedelmät sitten kasvavat. Voisiko olla niin, että elämään liittyvän kauneuden väistyminen ja Hengen hedelmien kasvu liittyvät jollakin salatulla tavalla toisiinsa.

Omenapuuta katsellessani olen ajatellut kristityn elämää. On aika kukoistaa, herättää toisissa iloa nuoruuden innossa, sitten saa luopua nuoruuden hehkeydestä ja alkaa kasvaa vastuuntunnossa. (ja silti pysyä tuoreena) Salatulla tavalla Jumalan Henki pääsee kasvattamaan Hedelmiään, rakkautta, iloa, rauhaa ja monia muita hyviä asioita. Ihminen voi kyllä kukkia nuoruuden innolla, mutta irrallaan Jeesuksesta hän ei kypsy ja tuota ikuisesti kestävää hedelmää. On erittäin puhuttelevaa olla lähellä kokenutta ihmistä, joka on elämän karaisema, täynnä Hengen hedelmää, iloa ja rauhaa. Uurteet kasvoissa ja naurunrypyt tekevät ihmisen kauniiksi, eri tavalla, kuin nuoruuden kauneus. Jeesuksessa ihminen on aina kaunis omana itsenään ja omassa elämänvaiheessaan.

Yhteys Jeesukseen on myös yhteyttä Hänen maailmanlaajaan ruumiiseensa, jossa saamme olla mukana. Odotan innolla Himoksen New Wine-tapahtumaa, jossa saamme olla yhdessä ja iloita omasta elämän vaiheestamme, Jumalan luomiskauneudesta omassa ja toisten Jumalan lasten elämässä. On suuri etuoikeus kokea yhteyttä toisiimme ja Herraamme. Me saamme rukoilla yhdessä, viipyä sanan äärellä ja ylistää. Saakoon rakkauden Henki saa tehdä hyvää työtään meissä jokaisessa, kiinnittää meidät yhä lujemmin Jeesukseen, havahduttaa meidät antamiinsa lahjoihin ja kasvattaa meissä Hengen Hedelmää. Iloitsen yhteisestä näystämme ja erilaisuudestamme. Vuorovaikutuksessa toistemme kanssa voi tapahtua ristiin pölytystä eri porukoiden ja seurakuntien kesken. On mahtavaa olla koko perheenä yhdessä koolla ja luottaa siihen, että lapset, nuoret ja me kaikki saamme osamme. Kukitaan ja kypsytään keskellä kauneinta kesää. Nähdään Himoksella.

Mikko Matikainen

Kuka on Mikko Matikainen?


Mikko pitää itseään Jumalan juoksupoikana, aviopuolisona ja yksinkertaisena isänä. Mikko palvelee Kristusta Rekolan seurakunnan kirkkoherrana Vantaalla. Hän haluaa auttaa seurakuntaa ja sen jäseniä kuulemaan Jumalan ääntä ja ottamaan käyttöön Herran antamat lahjat sekä elämään ilon pilke silmissä.