tiistai 3. huhtikuuta 2012

Uutta, uudistunutta elämää

Uusi elämä muodossa tai toisessa saa ilon kuplat pulppuamaan sisimmästä. Kevät ja postiluukuista tipahtelevat kukka- ja pensaskuvastot saavat multasormet syyhyämään. Puutarhoihin halutaan kaunista kukkaloistoa ja upeita istutuksia estetiikan nälkää tyydyttämään.

Uusi elämä perheen ja suvun keskellä saa jokaisen rinnan pakahtumaan onnesta ja ylpeydestä. Jumala on luonut maailman niin, että se uusiutuu itsestään ja meidät niin, että nautimme uuden synnystä.

Vai nautimmeko aina? Hengellisen elämän uudistuminen ei aina välttämättä tunnu yhtä ihastuttavalta ja helpolta. Meissä taitaa olla taipumusta juuttua vanhoihin tapoihin ja perinteisiin.

Jeesus toi uuden sanoman, joka selvästi poikkesi juutalaisista traditioista. Ihmiset kyselivät Jeesukselta, miksei Hän opetuslapsineen harjoittanut viikoittaista paastoa muiden uskonnollisten ryhmien tapaan. Jeesus vastasi kahdella arkielämään liittyvällä kuvalla (Mk 2:18-22).

Jokainen vaatteita korjaava ihminen tietää, ettei vanhaa rikkinäistä vaatetta kannata korjata kutistamattomalla kangaspalalla. Seuraava pesu kutistaa paikan samalla kun muu osa vaatteesta pysyy ennallaan. Pahimmassa tapauksessa vaatekappale repeää käytössä uuden, kutistuneen paikan vierestä.

Jeesus ei tullut korjaamaan vanhaa juutalaista uskonnollista järjestelmää. Hän tuli tuomaan uuden elämän, joka perustuu anteeksiantamuksen kautta avautuvaan läheiseen Isäsuhteeseen.

Uutta elämää havainnollistaa kuva viinistä ja viinileileistä. Tuore viini laskettiin aina uusiin vuohennahasta valmistettuihin leileihin. Käytössä ei ollut lasipulloja, jotka säilyttävät muotonsa, kun viini alkaa käydä kuten meille tutumpi vappusima. Käydessään viini laajenee ja silloin uudet nahkaleilit joustavat.

Pyhän Hengen uutta luova elämä annetaan Jumalan puoleen kääntyneisiin nöyriin sydämiin. Jeesuksen lähettämä Pyhä Henki voi kuitenkin tehdä olomme vähän hankalaksi, jos leilimme onkin vanha ja jäykkä. Hankaluutemme johtuu siitä, ettemme pysty ohjailemaan tai kontrolloimaan Häntä tai mahduttamaan Häntä kovettuneeseen leiliimme. Henki näet puhaltaa missä tahtoo. Huminan voit kuulla, mutta Hän ei kerro mistä tulee ja minne menee (Jh 3:8).

Pyhä Henki synnyttää uuden elämän. Taipumuksemme käpertyä sisäisesti ja ulkoisesti vanhoihin ihmistekoisiin kaavoihin voi estää meitä kokemasta Hengen uudistusta. Vaalikaamme jatkuvaa yhteyttä Pyhään Henkeen, joka voi pehmentää leiliemme kovettumat ja tehdä meistä jälleen joustavia. Herran tahtoon taipuessamme Henki pääsee vapaammin koskettamaan meitä. Uudistumisen myötä voimme ymmärtää paremmin Hänen tahtoaan ja palvella Jumalaa uudella tavalla, Hengen mukaan, emme enää vanhalla tavalla, lain kirjaimen orjina (Rm 7:6).

Leila Valmari,

Rovaniemi