maanantai 13. huhtikuuta 2015

YKSINKERTAINEN EVANKELIUMI

Kuinka monta kertaa olet pyytänyt Jumalalta anteeksi syntejäsi? Entä kuinka monta kertaa hän on antanut sinulle anteeksi?

Syntien tunnustaminen on hyvä juttu. Se on sen karun todellisuuden myöntämistä, että olemme luonnostamme syntisiä, ja ilman Pyhän Hengen apua ja täyteyttä me harhaudumme helposti sivuun oikealta tieltä. Meidän on kristittyinäkin tärkeä muistaa, että meidän on jatkuvasti elettävä Jumalan armossa ja anteeksiantamuksessa.

Mutta tämä voi synnyttää meissä harhakuvan, että Jumalan pitäisi antaa meille anteeksi yhä uudelleen.

Jos eläisimme vielä Vanhan Testamentin aikaa, pitäisi meidän puolestamme toimittaa uusi sovitusuhri joka kerran kun olemme langenneet. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että vanhan liiton sovitusuhrit kattoivat vain menneet rikkomukset. Kun uusia syntejä tuli - ja niitähän tuli - sovitus piti toimittaa aina uudelleen. Tulevat synnit eivät vielä kuuluneet sovituksen piiriin.

Perustavanlaatuisin ero vanhan ja uuden liiton välillä on se, että Jeesuksen suorittama sovitus ristillä on ainutkertainen. Hänen ei tarvitse uhrata itseään uudelleen jokaisen lankeemuksemme jälkeen. Jos me kuvittelemme, että Jeesus antaa meille anteeksi vain menneet syntimme, me jäämme todellisuudessa lain alle. Pelkäämme aina lankeavamme uudelleen, jolloin meidän pitäisi taas kipuilla tiemme takaisin armahtavan Jumalan luo.

Meidän kannaltamme on olennaista, että Jeesus kuoli meidän puolestamme etukäteen, jo kauan ennen kuin meitä edes olikaan. Siksi kaikki syntimmekin olivat hänelle tulevaisuutta. Ristiltä katsottuna ei ole mitään eroa meidän menneiden ja tulevien syntiemme välillä. Hän sovitti kaikki syntimme kerralla, eikä mikään meidän tekomme voi tätä muuttaa.

Jeesus otti sinun paikkasi ja kuoli ristillä kauan sitten. Siksi sinäkin olet hänen ansiostaan vapaa ja turvassa, pysyvästi.

"Kristus sitä vastoin on uhrannut yhden ainoan syntiuhrin ja asettunut pysyvästi istuimelleen Jumalan oikealle puolelle. Sillä hän on jo yhdellä ainoalla uhrilla tehnyt pysyvästi täydellisiksi ne, jotka pyhitetään.

Tästä todistaa meille myös Pyhä Henki. Ensin näin: 'Tämän liiton minä teen heidän kanssaan tulevina aikoina, sanoo Herra: minä asetan lakini heidän sydämeensä, kirjoitan sen heidän sisimpäänsä.' Ja sitten: 'Heidän syntejään ja vääriä tekojaan minä en enää koskaan muista.'
Missä synnit on annettu anteeksi, siellä ei enää tarvita syntiuhria." (Hepr 10: 12,14-18)


Markku Sarento