maanantai 17. kesäkuuta 2013

Katalyytti

Viime viikonloppuna sain olla mukana Sanan suvipäivillä Lohjalla. Oli elävöittävää saada pitkästä aikaa opettaa, rukoilla, kuulla hyvää ja hoitavaa opetusta, viipyillä toisia ihmisiä lähellä, keskustella ja vaan nauttia Jumalan rakkaudesta Jeesuksessa. Sain myös nähdä Pyhän Hengen vaikutusta: puhdistavia kyyneleitä, helpotusta, uudenlaista sitoutumista, sisäistä ja ulkoista paranemista. Myös minun puolestani rukoiltiin moneen kertaan. Tämä tuntui hyvältä. Antaessani sitä, mitä minulle oli annettu, tulin myös saaneeksi paljon. Kohtasin ihmisiä ja tulin kohdatuksi. Koin tulleeni kotiin.

Kroppani toimii jo paremmin, vaikka särkyjä on edelleen ja toisinaan iskee hermostollinen väsymys. Paranemiseni etenee ja siksi voin taas olla liikkeellä. Toki ovat voimani vielä vähäiset, mutta Jeesuksen kanssa eteenpäin. Tällaisenakin saan palvella ja ihastella Pyhän Hengen eheyttävää, parantavaa ja uskon todellisuuden avaavaa toimintaa keskellämme. Olen todella kiitollinen Jumalalle suvipäivistä, kesän lopulla tapahtuvasta siirtymisestäni Kansan Raamattuseuran kouluttajaksi, saamastani lämpimästä vastaanotosta ja kaikesta menneestä. Uudessa tehtävässäni saan palvella uudella tavalla ja kiertää eri puolilla Suomea kouluttamassa, rohkaisemassa ja tukemassa seurakuntia sekä muita kristillisiä järjestöjä.

Suvipäivien lopussa juttelin kokeneemman ystäväni kanssa. Hetki oli merkittävä, sillä tuossa hetkessä mieleeni nousi sana ja ajatus katalyytistä. Tuohon sanaan tiivistyi kuukausien pohdintani ja rukoukseni. Wikipedia määrittelee sanan näin:” Katalyytti on aine, joka nopeuttaa kemiallista reaktiota tietyssä lämpötilassa, kuitenkaan itse kulumatta reaktiossa. Katalyytti osallistuu kemialliseen reaktioon, mutta ei ole reaktion alku– tai lopputuote. Katalyyttien ansiosta reaktiot voivat tapahtua nopeammin ja matalammissa lämpötiloissa, koska ne aiheuttavat muutoksia reaktion kulkuun. Katalyytit luovat reaktiolle vaihtoehtoisen energiareitin, jolla on pienempi aktivoitumisenergia. Aktivoitumisenergia on energia, joka vaaditaan, jotta reaktio voisi tapahtua. Katalyytti ei voi itse saada aikaan reaktiota, joka ei tapahdu ilman katalyyttiä.”

Tajuan Jumala haluavan minun ja meidän Jeesusta seuraavien olevan Herran katalyyttejä. Hän haluaa täytellä meitä jatkuvasti Hengellään. Näin elävän veden virrat voivat kummuta meistä eteenpäin. Rukoilen osalleni, että pelkkä läsnäoloni - siis Herra minussa - saisi aikaan reaktioita lähelleni osuneissa Jumalan suuntaan, vaikka en itse koko tilanteesta tajuaisi mitään. Pyydän myös, että osaisin tarttua mahdollisuuksiin keskustella tai rukoilla toisen ihmisen kanssa, kun siihen avataan tilaisuus missä ja milloin tahansa. Tavoitteena on olla luonnollisesti yliluonnollinen ilman omaa puristusta.

Koska ruumiimme on Pyhän Hengen temppeli ja Jeesus asuu meissä, niin voimme toimia Pyhän Hengen katalyytteinä ihmisten elämässä. Kylmenevässä hengellisessä ilmapiirissä on vapauttavaa ajatella, että Herra voi koleudesta huolimatta saada aikaan nopeita reaktioita. Jeesuksen ja ihmisen välisen hengelliskemiallisen reaktion lopputuotteena voi olla uskoon havahtumista, uskossa vahvistumista, omana kutsumuksen löytymistä, vapautumista ja vaikka mitä muuta vastaavaa. Saamme olla läsnä, nähdä kuinka Herran Henki toimii ja muistaa että emme ole osa ”alku- tai lopputuotetta.” Saamme kuitenkin olla paikalla ja Jumala voi läsnäolomme kautta tuoda valtakuntansa todellisuuden. Tämä on valtavaa ja todellista.

1200-luvulla elänyt Pyhä Franciscus Assisilainen on tietämättään tiivistänyt ajatuksen katalyyttisestä rukouksesta näin:” Vapahtaja, tee minusta rauhasi välikappale, niin että sinne, missä on vihaa, toisin rakkauden, missä loukkausta, toisin anteeksiannon, missä epäsopua, toisin yksimielisyyden, missä erehdystä, osoittaisin totuuden, missä epäilystä, auttaisin uskoon, missä epätoivoa, nostaisin luottamukseen, missä pimeyttä, loisin sinun valoasi, missä surua, virittäisin ilon ja lohdutuksen. Niin että, oi Mestari, en yrittäisi niin paljon etsiä lohdutusta kuin lohduttaa muita, hakea ymmärtämystä kuin ymmärtää toisia, pyytää rakkautta kuin rakastaa muita, sillä antaessaan saa, kadottaessaan löytää, unohtaessaan saa anteeksi, kuollessaan nousee iankaikkiseen elämään.”

Auton katalysaattorit ovat niin sanottuja kolmitoimikatalysaattoreita. Siinä pakokaasut puhdistuvat kolmessa vaiheessa. Katalyytteinä toimivat aineet eivät kulu kemiallisessa reaktiossa. Siksi katalysaattoreita ei yleensä tarvitse vaihtaa. Niiden kautta kulkeva pakokaasu on paljon puhtaampaa, kuin se kaasu, joka vielä moottorista lähti. Katalyysi siis puhdistaa. Kolmitoimikatalysaattorista tulee mieleen vääjäämättä Jumalan kolminaisuus. Hän vaikuttaa ihmisen elämään kolmessa vaiheessa: Luojana, Lunastajana ja Pyhittäjänä. Tämän kolminaisuuden kautta ja elämällä Hänessä meidät puhdistetaan taivaaseen. Matkalla saamme toimia katalyytteinä, että muutkin pääsevät tähän puhdistumiskatalyysiin mukaan. Harjoitetaan Hänen läsnäoloaan ja ollaan läsnä!


Mikko pitää itseään Jumalan juoksupoikana, aviopuolisona ja yksinkertaisena isänä. Mikko haluaa auttaa seurakuntaa ja sen jäseniä kuulemaan Jumalan ääntä ja ottamaan käyttöön Herran antamat lahjat sekä elämään ilon pilke silmissä.