perjantai 25. toukokuuta 2018

Stailataanko?

Tapio Sätilä

Kun olet myymässä kotiasi, saatat saada ehdotuksen stailauksesta, kodin muokkaamisesta niin, että ostajat kiinnostuisivat kodistasi ja kaupat syntyisivät helpommin. Asuntokaupan jälkeen stailauksen huonekalut viedään pois ja muuttotilanteessa on jäljellä vain seinät ja rakenteet, jotka olivat kaupan kohteena.

Mitä siis tapahtuu? Mikä on kotisi? Stailauksen myötä syntyvä mielikuva kodista, vai sisustuksen takana olevat seinät ja rakenteet?

Putkiremonttia kuvaavassa TV-ohjelmassa oli päästy vaiheeseen, jossa tekninen toteutus oli valmis ja asukkaat muuttivat takaisin koteihinsa. Juontaja totesi, ”vielä on paljon tehtävää, jotta asunnosta tulee koti.”

Meillä oli kotimme rakentamisessa periaatteena, että minä huolehdin seinistä ja rakenteista. Vaimoni Heli on vastannut sisustuksesta, kodin hengen luomisesta. Kokemukseni mukaan molemmat on tarvittu.

Uskon että tarvitaan sekä stailaus, kodin henki, että rakenteet - myös seurakunnassa ja yhteisössä. Jumalan läsnäolo on luovuttamatonta, se tarvitaan jotta yhteisö olisi Jumalan. Mutta yhteisö ja seurakunta tarvitsevat myös rakenteet jotka ylläpitävät elämää, mahdollistavat kodin, mahdollistavat Jumalan läsnäolon ihmisten keskellä.

Paavali kirjoitti: ”Jätin sinut Kreetaan sitä varten, että järjestäisit siellä kaiken, mikä vielä oli järjestämättä, ja asettaisit jokaiseen kaupunkiin vanhimmat niiden ohjeiden mukaan, jotka annoin sinulle.” (Tit. 1:5) Minä ymmärrän tämän tarkoittavan sopivien, elämää tukevien rakenteiden asettamista paikoilleen.

Myös Apostolien teoista näemme rakenteiden kehittymisen, kun seurakunta kasvoi ja tavoitti uusia ihmisiä. Ihmisten tarpeista huolehtimisesta uhkasi tulla este apostolien rukouselämälle ja Jumalan sanan julistamiselle. Ratkaisuna tähän joukosta valittiin sopivia henkilöitä hoitamaan pöytäpalvelusta, diakoniaa. Näin elämä sai lisätilaa, tarpeista huolehdittiin ja Jumalan sanaa levitettiin.

New Winen unelma on muuttaa kansakuntia kristillisten seurakuntien ja yhteisöjen kautta. Nämä seurakunnat ja yhteisöt tarvitsevat Jumalan läsnäolon ja elämän mahdollistavat rakenteet.



Tapio Sätilä

tapio.satila(ät)kolumbus.fi
Tapio on kolmen lapsen isä, puoliso, opetuslapsi ja pastori. Intohimona paikallisseurakunta ja sen luontainen kehitys - ellei aivan itsestään kasvaminen. Harrastuksena mm. lukeminen, penkkiurheilu ja rakentaminen.