maanantai 18. maaliskuuta 2013

Kuka voi muuttaa maailman?

Viime viikolla lehti kertoi, että nyt on valittu tehtäväänsä mies, joka voi muuttaa maailman – jos vain tahtoo. Kirjoitus mainitsi esimerkinomaisesti asioita, joita hän voisi tehdä, niin että maailma muuttuisi. Mies on uusi paavi.

Jokainen törmää elämässään suuriin ja pieniin asioihin, joiden toivoisi muuttuvan parempaan. Usein kiinnitämme toivomme muutoksesta johonkin johtajaan, heillä kun on valtaa ja vastuuta enemmän kuin toisilla. Mutta mistä muutokset loppujen lopuksi kumpuavat? Miten muutokset tai niiden taustat liittyvät hyvän ja pahan suhteisiin maailmassa?

Suuret sotien jälkeiset talouden muutokset ovat tuoneet suomalaisillekin paremman elintason. Elämme ”hyvinvointivaltiossa”. Toisaalta perheiden sisäiset suhteet näyttäisivät kärsineen materiaalisen hyvän lisääntyessä.

Muutoksia vaaditaan, mutta lisäävätkö ne lopulta enemmän hyvää vai pahaa? Maailmassa on taisteltu kansojen ja ihmisryhmien välillä oikeudesta maahan, hyvinvointiin, ihmisarvoon ja tasa-arvoon. Onko hyvä lisääntynyt ja paha vähentynyt? Vai onko paha salakavalasti löytänyt uuden reitin ihmisten elämään? Ulkoapäin katsottuna elämämme voi näyttää paremmalta kuin aikaisempina vuosikymmeninä. Mutta mikä nykyihmisen todellinen sisäinen tila on?

Jumala on muuttumaton. Hänen ei tarvitse muuttua – meille ihmisille se kyllä olisi tarpeen. Mielestäni muutoksen tarvetta ja muuttumista olisi hyvä pohtia siitä näkökulmasta, mitä se saa aikaan suhteissamme läheisiin ja elämäämme ylipäänsä, unohtamatta laajempaa vastuutamme maailmassa. Uskon, että jokainen voi olla muuttamassa maailmaa. Mutta saammeko aikaan enemmän hyvää vai pahaa? Arvomme ja motiivimme, myös tiedostamattomat, poikkeavat varmasti toisistaan. Niiden perusteellinen pohtiminen voisi olla hedelmällistä.

Hyvän ja pahan taistelu tulee jatkumaan. Muutosvaatimuksia tulee nousemaan niin kuin ennenkin. Uskon, että jokainen muuttaa maailmaa, ainakin omaa ja läheistensä maailmaa. Omana haasteenani on kuitenkin jatkuvasti se, miten itse voisin muuttua niin, että tuottaisin hyvää hedelmää ja edistäisin hyvää muutosta ympärilläni – edistäisin Jumalan valtakuntaa.


Leila toimii Rovaniemen vapaaseurakunnan pastorina. Hänellä on viisi omaa lasta ja (tätä kirjoitettaessa) kaksi lastenlasta. Kristittyjen yhteys ja kasvu ovat lähellä sydäntä. Niistä on saatu iloita kotikaupungin seurakuntien yhteisissä New Wine -tapahtumissa ja hankkeissa.