tiistai 1. toukokuuta 2012

Hyvän uutisen ydin

Kristillisessä julistuksessa käytetään paljon vakiintuneita termejä kuten synti, mutta harva tietää mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan. Selitystä vailla oleva kristillinen slangi tuo vaaran tehdä tulkintoja, joissa termi mielletään tavalla, joka ei enää vastaa Raamatun sanomaa. Sama ongelma koskee myös evankeliumin ytimen kertomista. Itseäni on alkanut vaivata vanha tuttu iskulause: "Tule uskoon niin pääset taivaaseen kun kuolet". Tämä haaste on jossain määrin raamatullinen, mutta uskaltaisin sanoa, että se ei ole ehkä kuitenkaan tarkasti sitä mitä Jeesus julisti. Onko ilosanoma siis siinä, että uskoontulo on pääsylippu pois maailman kärsimyksistä taivaan iloihin? Onko suuntana poistuminen maailmasta? Onko se hyvä uutinen tälle maailmalle? Eikö se muistuta pikemminkin buddhalaista julistusta: elämä on kärsimystä ja pääset pois materiaalisesta todellisuudesta valaistumisen kautta nirvanaan, ikuisen autuuden tilaan. Pari vuotta sitten havahduin siihen, että Jeesus määritteli evankeliumin toisella tavalla:

"Jeesus palasi Galileaan ja julisti Jumalan ilosanomaa (kreik. evankeliumi) . Hän sanoi: "Aika on täyttynyt, Jumalan kuningaskunta on tullut lähelle. Muuttakaa ajattelutapanne ja uskokaa tämä ilosanoma (kreik. evankeliumi)!" (alkutekstin mukaan Mark.1:14-15)

Hyvä uutinen, evankeliumi oli siinä, että Jumala on tullut ihmisten keskelle, ei se, että me pääsemme pois tästä todellisuudesta. Itseasiassa maailmanhistorian loppunäytös on siinä kun Jumala luo uuden taivaan ja uuden maan. Me emme siis siirry aineettomiksi haamuiksi soittelemaan harppua ikuisessa nirvanassa. Me saamme samanlaisen ruumiin kuin Jeesuksella oli ylösnousemuksen jälkeen. Maailma luodaan uudeksi ja luonto uudistuu. Voit lukea siitä Ilmestyskirjan lopusta.

Jeesuksen mukaan evankeliumi, ilosanoma oli se, että Jumalan kuningaskunta - eräs todellisuuden ulottuvuus, jossa Jumala hallitsee kuninkaana ja sen takia siellä ei ole syntiä, sairautta, kuolemaa, demoneja, vihollisuuksia, köyhyyttä - on saapunut lähelle ihmisiä, ikäänkuin käden ulottuville. Se ei ole murtautunut vielä kokonaan maailmaan - sen takia synti ja kärsimys ei ole poistunut kokonaan - mutta se on niin lähellä, että voit astua siihen pääsee sisälle kääntymällä Jumalan puoleen ja uskomalla ilosanoma siitä, että Jumalan kuningaskunta on tullut lähelle.

Jeesuksen ilosanomassa on toivo tälle maailmalle, ihmisille, jotka elävät helvetin esimaku suussaan. Jeesuksen seuraajien tehtävä on tuoda heille maistiaisia taivaan esimausta, Jumalan rakkaudesta ja armosta, syntien anteeksisaamisesta, sairauksien parantumisesta ja pahoista hengistä vapautumisesta. Jumalan todellisuus kohtaa meidän todellisuutemme. Taivas koskettaa maata. Se on uskomattoman hyvä uutinen.

Ari Puonti

Helsinki Vineyardin johtaja