torstai 29. kesäkuuta 2017

Millä meitä Taivaan portilla oikein mitataan?

Pekka Valmari

Lukuisten vitsien teemana on, mitä Pyhä Pietari Taivaan portilla vaatii tai kenet sisään pyrkivistä hän valitsee. Portille tulo voi välillä käydä monen kristityn mielessä muutenkin.

Periaatteessa tiedämme hyvin, mihin pelastus perustuu: Jeesuksen ristillä ansaitsemaan sovitukseen. Aina. Siihen ei voi lisätä mitään – vaikka toisinaan voi tuntua, että pitäisi.

Portilla kohdataan muutakin. Paavali kehotti Korintin uskovien riitaisaa joukkoa rakentamaan elämäänsä heikkojen tapojen sijasta kestävästi – ja ehkä myös toisiaan. Työn laatu ei ratkaise pelastumista, mutta silti sillä on merkitystä, myös rakentajalle (1 Kr 3). Taakse jääneen elämän puutteet ja toisille aiheutunut kipu tuntuvat tuskallisilta silloin kun näkee, ettei niin olisi tarvinnut käydä.

Miten sitten jatkaa? Varsinkin, jos yritettyään huomaa, ettei tarvittavaa viisautta, kykyä tai hyvyyttä ole – eikä aina haluakaan? Alitajuisesti ja selvempänäkin ajatus Portilla käytävästä keskustelusta voi olla kiusallinen.

Mitä pitäisi tehdä?

Hyvän aikaa uskossa oltuanikin pelastus yksin armosta oli selvä asia teoriassa – mutta riittämättömyyksiini törmätessä huomasin yrittäväni remonttia suorittamalla. Eikä se toimi. Lopulta tuntui, ettei voi kuin laskea rimaa. Mutta ei kai se voinut olla Jumalan suunnitelma?

Jeesuksen käskyn mukaan rakkauden on oltava kaiken toimintamme motiivi – velvollisuus tai mikään muukaan ei riitä (Mt 22): "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein”– koska se sisältää kaiken muun ja tuo meihin puuttuneen halun ja kyvyn hyvään. Jumalan rakkaus, mekanisminaan meidän vastarakkautemme siihen, saa meissä aikaan kasvavan muodonmuutoksen.

Kun rakastaa, haluaa tuottaa hyvyyttä ja iloa rakkautensa kohteelle – se on kaukana velvollisuudesta. Varsinkin silloin kun rakkauden kohteena on täydellisen rakastava, armollinen ja läheisyyttämme kaipaava Jumala. Jos ja kun emme koe näin, elämme pahassa väärinkäsityksessä.

Jotta voi rakastaa, on voitava luottaa. Jos pelkäämme Jumalaa, voimme antautua Hänelle aluksi pienemmin askelin. Sitä mukaa kuin uskallamme, saamme  ”maistaa ja katsoa Herran hyvyyttä!” (Ps 34:9). Luottamus kasvaa, ja sen myötä rakkaus Jumalaan. Rakkaus karkottaa pelon, ja Jumalan läheisyydestä tulee houkuttavaa. Niin on tarkoituskin, jopa koukuttavaa. Muuan Asaf sanoi:  ”Minun onneni on olla lähellä Jumalaa (Ps 73:28).

On kiusallista, oikeastaan farisealaista kirjoittaa tätä blogia. En ole perillä tässä. Matkaa on, ja liike ymmärrykseen nähden hidasta, töksähtelevää. Mutta ratkaisun avaimet ovat löytyneet, ja pelottamisen sijasta suunta houkuttaa.

Taivaan portilla ei taideta kysyä, ”Mitä sait aikaan?” – vaan ehkä, ”Paljonko rakastit?”


Pekka Valmari

valmarit(ät)gmail.com
Pekka on Rovaniemen Vapiksen pj. Yhdessä puolisonsa Leilan kanssa hän koordinoi paikallista New Wine -toimintaa. Lasten ja nuorten asiat ovat tuttuja oman perheen lisäksi siviilityöstä.