keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Mitä yhteistä on vaarin työkalukaapilla ja Jumalan valtakunnalla?

Meillä oli kylässä Johan 5-vee. Hän on kiinnostunut kaikesta eikä jää katselemaan sivusta kun tehdään jotain. Hän menee luottavaisesti vaarin työkalukaapille ja kerää sieltä työkalut tehdäkseen miesten töitä. Meillä on sopimus, että hän saa vapaasti käyttää vaarin työkaluja. Paljon hän onkin jo oppinut. Tässä muutama viikko sitten tulin töistä opistolta ja istuin nojatuoliin lukemaan lehteä. Johan tuli siihen. Hän oli jo kerännyt työkaluja ja sanoi, että nyt tarttis tehdä puuvene. Päästäkseni tilanteesta mahdollisimman helpolla (lyhytnäköisesti ajatellen) sanoin, että vaari lukee nyt ja huomenna tehdään puuvene. No huominen tuli – kuten arvaatte – aivan liian pian. Pieni poika, joka haluaa olla vaarin kanssa ja vielä tehdä miesten töitä, ei helposti unohda mitä on luvattu. Edellisen päivän tilanne toistui ja kohta oltiin etsimässä sopivaa puuta, josta sitten tehtiin vene, joka vielä samana iltana kellui tasapainossa kylpyveden pinnalla mummin ammeessa.

No, miksi kerron tämän? Tämä pieni episodi toi mieleeni muutaman Raamatun opetuksen, jossa Jeesus on fariseusten närkästyksen kohteena. Hän sanoo Jumalaa isäksi ja perustelee sitä, mitä hän julkisuudessa tekee sillä, että hän tekee sitä, mitä näkee isän tekevän (Joh.5:19). Usein kuulemme selitettävän tämän jakeen siten, että saamme erityisen ”hengen ilmoituksen” ja oivallamme, mitä Isä on juuri tekemäisillään ja sitten teemmekin sen Hänen puolestaan. Voimme kuitenkin ajatella, että tässä jakeessa on kysymys jostain syvemmästä, jostain, josta voi tulla meille mahdollisuus tehdä Jumalan tekoja silloinkin, kun emme saa tätä suoraa hengen ilmoitusta. Näyttää siltä, että tässä Jeesus vertaa omaa suhdettaan Isään tavalliseen Isän ja pojan tai tyttärenpojan suhteeseen, jossa lapsi on isän tai isoisän kanssa ensin katsomassa, mitä isoisä tekee ja sitten tekemässä yhdessä ja jonain päivänä sitten aivan itse.

Muistan, kun oma poikani Tommi oli 25 vuotta sitten aivan kuin Johan. Hän laittoi kätensä kirjaimellisesti kaikkeen. Vieläkin meillä on tallella esineitä, jotka hän lapsena teki täydessä itseluottamuksessa. Hänen käsistään syntyi miekkoja, pistooleja, panssarivaunuja ja laivoja. Niissä oli vielä lapsen tekemisen jäljet.  Silloin isä oli vielä mestari. Vuodet kuluivat ja Tommi toi kotiin lukioaikana jostain kerhosta tekemänsä sähkökitaran. Hänen puun käsittelykyky oli Isän tasolla. Nyt, kun hänellä on oma artesaanifirma Kanadassa, ei enää isän taidot riittäisi ollenkaan siihen, mitä hän kykenee tekemään. Poika oli nähnyt mitä isä teki. Hän oli siinä harjaantunut ja eräänä päivänä hänestä oli tullut mestari.

Jeesuksen sanoo "Totisesti, totisesti: ei Poika voi tehdä mitään omin neuvoin, hän tekee vain sitä, mitä näkee Isän tekevän. Mitä Isä tekee, sitä tekee myös Poika. Tämä haastaa meitä hengellisellä kentällä – ei vain kuulostelemaan ”hengen ilmoitusta”, vaan oppimaan, miten Jumala toimii erilaisissa tilanteissa. Opimme tätä Jeesuksen yhteydessä. Opimme tätä tarttumalla rohkeasti kaikkeen siihen, mihin sydämemme kehottaa. Hämmästyttävää on, että Jeesus ennakoi seuraajiensa tekevän enemmän ja suurempiakin juttuja, kuin mitä Hän teki, sanoessaan "Totisesti, totisesti: joka uskoo minuun, on tekevä sellaisia tekoja kuin minä teen, ja vielä suurempiakin. (Joh.14:12).

Minulle tuottaa suurta tyydytystä se, että oma poikani on tullut taitavammaksi kuin mitä itse olen. Rukoilen ja toivon, että opiskelijoistani tulee vahvempia ja kyvykkäämpiä Jumalan valtakunnan edustamisessa, kuin mitä itse olen. Uskon, että tuotamme Jeesukselle suurta mielihyvää harjaantumalla tekemään Jumalan valtakunnan tekoja – suurempiakin kuin mitä Hän tekee. Tähän ei ole oikotietä kuitenkaan. Meidän tulee viettää aikaa Hänen kanssaan – nähdä ja oppia. Eiköhän mennä useammin ”vaariin” työkalukaapille? Siitä se lähtee!

Simo Lintinen

Tammisaari